2024. április 27., szombat

Megoldódott a maláj utasszállító rejtélye?!

A Réunion szigetén megtalált roncsdarab bizonyára egy Boeing 777-esé, de egyelőre nem bizonyítottan az MH370-es járaté

A Franciaországhoz tartozó, indiai-óceáni Réunion szigetén megtalált repülőgéproncs darabja valószínűleg egy Boeing 777-es típusú gépé, de egyelőre nem bizonyított, hogy az a Malaysia Airlines tavaly március 8-án eltűnt MH370-es járatáé – közölték egybehangzóan maláj, francia és amerikai légügyi szakértők. A két méter hosszú, szárnyrészre emlékeztető darabot a part tisztításán dolgozó munkások találták meg Saint-André de La Réunionnál. Tele volt kagylókkal, és ebből arra lehet következtethetni, hogy sokáig volt a vízben. Tegnap ugyanazon a helyen egy barna bőrönd egy darabját is megtalálták, amelyre korábban senki sem figyelt fel. A poggyászdarabot átvette a csendőrség.

A repülőtéri rendőrség (BGTA) különleges nyomozói egyelőre egyetlen feltevést sem valószínűsítenek, csak olyan információkat gyűjtenek (például a gyártási számot), amelyek alapján azonosítani lehet(ne) a gépdarabot. A fotók alapján Xavier Tytelman francia légi közlekedési biztonsági szakértő megjegyezte, hogy „hihetetlen a hasonlóság” a Boeing 777 fékszárnyként is működő csűrőlapja (flaperon) és a talált gépdarab között. Márpedig az eltűnt repülőgép egy Boeing 777-es volt. Hasonló véleményt fogalmazott meg az amerikai légügyi hatóság egyik tisztviselője is.

Malajzia és Franciaország is szakértőket küldött a helyszínre. Najib Razak maláj kormányfő is azt mondta, hogy a megtalált repülőgépdarab valószínűleg egy Boeing 777-es része volt, és közölte, a roncsot Toulouse-ba szállítják további vizsgálatokra.

Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal főbiztosa kijelentette, ha bizonyítást nyer, hogy a megtalált roncsdarab az eltűnt maláj utasszállítógép része volt, akkor az alátámasztja azt a feltételezést, amely szerint a gép Ausztráliától 1800 kilométerre délnyugatra, egy 120 ezer négyzetkilométeres területen belül zuhant le. Éppen ezért ő a tengerfenék ultrahangos víz alatti felderítő berendezésekkel és videokamerákkal történő további pásztázását tartja a legjobb megoldásnak a rejtély megoldása érdekében.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú gépének eltűnése a polgári légiközlekedés történetének egyik legnagyobb talánya. A gép Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 239 emberrel a fedélzetén, amikor 2014. március 8-án, egy órával a felszállás után eltűnt. Azóta a gépnek semmi nyomát nem találták, az Ausztráliától nyugatra az Indiai-óceánban hónapokon át folytatott intenzív kutatások ellenére sem.