2024. április 26., péntek

Négy pilléren alapuló termelés

Az ATB Sever új részlegében vízerőművekhez gyárt generátorokat
(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

Az ATB Sever vezetősége tegnap fogadást tartott az újságíróknak azzal a szándékkal, hogy egyrészt jelezze nyitottságát, másrészt, hogy beszámoljanak a gyárhoz kapcsolódó újdonságokról. A találkozó során a média képviselői megtekintették a termelőrészlegben folyó munkát, majd megismerkedhettek az elmúlt két év eredményeivel és a jövőre vonatkozó tervekkel is.

Milorad Vasić, az ATB Sever vezérigazgatója elmondta, a gyárban történt átszervezés után részben a megújuló energiaforrások felé fordultak, s foglalkozni kezdtek a vízerőművekben használatos generátorokkal is, így most ez képezi a termelés egyik alappillérét, emellett a saját tervezésű elektromotorok gyártásával és javításával, az ATB által kifejlesztett elektromotorokkal és az ATB cégcsoport számára készített alkatrészek javításával foglalkoznak.

– Az ezen a négy alappilléren nyugvó működés kezdi meghozni az eredményeket. Tavaly 13,5 millió eurós forgalmat valósítottunk meg, az idén ez a szám eléri a 18–20 millió eurót is, vagyis a termelés 2015-ben mintegy 30–35 százalékkal fog növekedni és pozitív ügyviteli évet zárunk, miközben külső adósságaink nincsenek, és egyetlen jelzálog sincs a gyáron. Az ATB Severnek ezenkívül van egy nagyon jól működő gyára Borban, az ATB FOD (Fabrika Opreme i Delova), mely lakatos és hegesztő munkáival a legjobb eredményeket tudja felmutatni a csoporton belül – mondta a vezérigazgató.

Mile Todorovićtól, a gyár értékesítési igazgatójától megtudtuk, az ATB Sever termékeinek nyolcvan százalékát külföldi piacra gyártja, a legjelentősebb Nyugat-Európa, a volt jugoszláv tagköztársaságok és a skandináv országok, azonban termékeik eljutottak már Japánba is, vagyis kiemelt minőségű termékeket gyártanak. Rámutatott, a Severben kőolaj-kitermeléshez szükséges speciális motorokat is gyártanak, mely iránt Kína is érdeklődik, sőt várhatóan ezeket a dél-amerikai piacon is értékesíteni fogják, emellett új részlegük, ahol a vízerőművek generátorainak gyártása folyik, máris nagy eredményeket hozott a gyárnak. A sorozatgyártás mellett pedig megrendelésre is gyártanak termékeket, ez a rugalmasság  előnyt jelent a piacon is.

Mint elhangzott, igyekeztek a világpiaci modellhez igazodni, s nyereséget termelő ügyvitelt folytatni, melyet egy hatfős csapat irányít. A gyárnak jelenleg 410 munkása van a termelőrészlegben, köztük negyven mérnök, akik a konstrukción dolgoznak, és további száz ember dolgozik még más osztályokon. A fizetések rendszeresen érkeznek, a nettó átlagbér 53 ezer dinár, sőt márciusban sikerült aláírni a kollektív szerződést, melynek keretében a dolgozókra nézve több pontban is kedvező megállapodás született.

A termelés bővülése természetesen a megfelelő szakemberek alkalmazását is megköveteli, azonban ezen a téren nagy problémával kell szembenézniük, mert szakemberekből nagy hiány van, sokan elmentek külföldre, és hamarosan a tapasztalattal rendelkező idősebb dolgozók egy része is nyugdíjba vonul, miközben szerény az iskolákból kikerülő utánpótlás. Az idén még 15–20 embert terveznek foglalkoztatni, ennek érdekében minden csütörtökön Nyitott ajtók akciót tartanak, ahová folyamatosan várják a jelentkezőket, s ahogy a jövőben bővül a termelés, további dolgozókra lesz szükségük, mellyel párhuzamosan a gépeket, felszereléseket is szeretnék felújítani, s mindenképpen az a céljuk, hogy egy stabilan működő, nyereséget termelő gyárrá váljanak.

A káderállományhoz kapcsolódóan Aleksandra Stanković, az emberi erőforrások osztályának vezetője elmondta, már most együttműködnek az újvidéki Műszaki Tudományok Karával, hogy néhány éven belül rendelkezni tudjanak a megfelelő képzettségű és végzettségű munkaerővel.

– Ennek keretében már az idén hét végzős hallgató érkezik a Severbe, s itt készítik el a záró dolgozatukat, remélhetőleg néhányan úgy döntenek, a tanulmányaik befejezése után itt is maradnak nálunk, illetve szeretnénk együttműködni a Műszaki Iskolával is, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő szakképesítésű munkaerőt – mondta.