2024. április 27., szombat

Táboroztak a nagycsaládok gyerekei

A Vancsesz Kárpát-medencei találkozót tart augusztusban Adán és Topolyán
A nagycsaládok gyerekei a fonyódligeti táborban

A nagycsaládok gyerekei a fonyódligeti táborban

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége (Vancsesz) az idén nyáron első alkalommal szervezett nyári tábort Kishegyesen, a Kátai-tanyán. Emellett a szövetséghez tartozó vajdasági magyar nagycsaládok gyerekei táborozhattak Horgoson, a fonyódligeti Erzsébet-táborban, valamint a cserkészekkel a kishegyesi Welker-tanyán. Továbbá a hétvégén közel ötven vajdasági nagycsaládos vett részt a csongrádi egészségnapon. Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke elmondta, hogy a szövetség Kárpát-medencei nagycsaládos-találkozót is tart augusztus 15-én és 16-án Adán, illetve Topolyán.

– A rendezvény Kárpát-medencei nagycsaládos-találkozó lesz, amelyet két helyszínen rendezünk meg. Az első nap Adán egybeesik az Aranykapu ME Nagyboldogasszony-napi kirakodóvásárával. Ezen a mi vendégeink is kiállítanak, miután Zsámbokról és Csongrádról hívtunk egy-egy fafaragót. A zsámbokiak az ünnepi műsoron is fellépnek. Tudomásom szerint egy autóbusznyi vendég jön Csongrádról. A találkozóra ellátogat a nyíregyházi Mészáros Ferenc családjának néhány tagjával. Ez egy tizennégy gyerekes család, az egyik legnagyobb Magyarországon. Adán a délutáni programot követően vacsorát adunk a vendégeknek, akik utána Bácsfeketehegyre utaznak, ahol a református otthonban szállásoljuk el őket. Vasárnap délelőtt Topolyán folytatódik a rendezvény. A helybeli 3+ Nagycsaládosok Egyesülete újra találkozót szervez a tó partján, ahol lesz művelődési műsor, valamint ott rendezik meg a kenyérszentelő ünnepséget. Az ebéd után lesz játékos vetélkedő a gyerekeknek és a felnőtteknek, akik fürödhetnek is a tóban. Azok a nagycsaládosok, akik ellátogatnak Adára, részt vesznek a topolyai programon is, ahol még csatlakoznak hozzájuk a helybeli és más nagycsaládos-egyesületek tagjai egész Vajdaságból. Ezért arra számítunk, hogy több százan leszünk majd a topolyai találkozón, Adán kétszáz vendégre számítunk – közölte a Vancsesz elnöke.

Krizsán Vilmos megjegyezte, hogy a Vancsesz és a szabadkai Smile Nagycsaládos-egyesület az idén nyáron első alkalommal szervezett gyermektábort 9 és 13 év közötti nebulóknak Kishegyesen a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének a támogatásával. A MASZ-tábort, vagyis magyar, angol és szerb nyelvű tábort július 6-a és 12-e között tartották meg a Kátai-tanyán 65 résztvevővel, akik közül 9 felnőtt volt. A táborozók főként vajdasági nagycsaládok gyerekei voltak, de érkeztek résztvevők a magyarországi Csongrádról is. A gyerekeknek a táborban különféle foglalkozásokat és előadásokat szerveztek, játékos angolórát tartottak, valamint nagy hangsúly fektettek a mozgásra és a kikapcsolódásra. A horgosi Fészek Nagycsaládos-egyesület július 20-a és 26-a között szervezett tábort a gyerekeknek. Emellett a nagycsaládok gyerekei, Adáról, Moholról, Péterrévéről, Óbecséről és Zentáról, együtt táboroztak a cserkészekkel a kishegyesi Welker-tanyán. A nyáron az anyaországi Fonyódligeten is táboroztak a Vancsesz gyermekei, akik összesen 40-en vettek részt az Erzsébet-táborban július 11-e és 17-e között. A táborba Kishegyesről, Topolyáról, Adáról, Zentáról, Tornyosról és Hajdújárásról mentek 8 és 13 év közötti gyerekek a Családlánc mozgalmon keresztül.

Az adai Velez Teodóra elmondta, hogy többedmagával nevelőként kísérte el a gyerekeket a táborban, ahol különféle vetélkedők, ügyességi játékok és sportversenyek várták őket.

Végezetül Krizsán Vilmostól megtudtuk, hogy a Vancsesz 46 óbecsei, péterrévei, adai, topolyai és magyarkanizsai tagja július 24-e és 26-a között részt vett Csongrádon a III. egészségnapon, amelyet a helyi Bölcső nagycsaládos-egyesület szervezett meg. A csongrádi egyesület a Vancsesszel közösen nyert pályázati támogatást a Nemzeti Együttműködési Alapnál a rendezvény megtartására. Habár három napot töltöttek Csongrádon, a rendezvényt szombaton tartották meg a helyi Tisza-parton, ahol a szórakoztató programok mellett egészségügyi témájú bemutatókat tartottak, egészséges ételeket lehetett kóstolni, valamint különböző vetélkedőket szerveztek a gyerekeknek és a felnőtteknek. A rendezvényen vajdasági, magyarországi és kárpátaljai nagycsaládok vettek részt.