2024. március 29., péntek

Obama: Kenya az ígéret és a veszély közötti válaszúton van

Az ígéret és a veszély közötti válaszút előtt álló országnak nevezte vasárnap Barack Obama amerikai elnök Kenyát, apja szülőhazáját Nairobiban mondott beszédében, és sürgette, hogy az afrikai ország szabaduljon meg a korrupciótól, kezelje egyenjogú polgárokként a nőket és a kisebbségekhez tartozókat, és hozzon kemény döntéseket saját jövője érdekében.

Obama történelminek minősített kenyai látogatását egy zsúfolásig megtelt nairobi sportcsarnokban, mintegy 4,5 ezer ember előtt mondott beszédével zárta.

Az amerikai elnök szónoklatában ívet húzott az ország gyarmati múltjától való megszabadulása és függetlenedése, illetve saját családja története között. Azt hangoztatta, hogy ma már a kenyai fiatalokat nem köti gúzsba a lehetőségek hiánya úgy mint egykoron nagyapját, aki az ország brit urainak volt a szakácsa, vagy mint apját, aki az Egyesült Államokba vándorolt, hogy tanulhasson.

– Kenya haladásának és az önök rátermettségének köszönhetően itt és most építhetik jövőjüket – hangoztatta Obama az egybegyűlt tömeg előtt. Az amerikai elnök ugyanakkor kertelés nélkül arra figyelmeztette Kenyát, kemény döntéseket kell hoznia, hogy megerősítse törékeny demokráciáját és gyorsan növekvő gazdaságát.

A sportcsarnokban tartott beszéd végén a tömeg Obama nevét skandálta.

Az amerikai anyától és kenyai apától Hawaiin született Barack Obama pénteken érkezett Kenyába, ahol 2009-es hivatalba lépése óta először járt. Kenyában ma is számos rokona, közöttük idős mostohanagyanyja, illetve egyik féltestvére, Auma Obama él, akit vasárnap mutattak be először bátyjának. Barack Obama alig ismerte édesapját, aki 1982-ben halt meg, miután az Egyesült Államokból visszatért Kenyába.

Helyszíni jelentések szerint Obama látogatásával „meghódította” Kenyát. Hatalmas tömegek gyűltek össze azokon az utcákon, amerre elhaladt konvoja, egyesek a háztetőkre másztak fel, hogy jobban láthassák az amerikai elnököt.

Barack Obama a délutáni órákban Etiópiába repült. Az addisz-abebai repülőtéren Hajlemariam Deszalegn etiópiai miniszterelnök fogadta más kormánytagokkal együtt. Etiópiai útja során Obama felkeresi az Afrikai Unió (AU) addisz-abebai központját, tárgyal a szervezet AU-bizottságát vezető Nkosazana Dlamini-Zumával. Az amerikai elnök az afrikai kontinensnek szóló beszédet fog mondani az AU konferenciaközpontjában, a Nelson Mandeláról elnevezett teremben.