2024. április 27., szombat
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Csak Újvidéken és Debrecenben bírták a nyomást

Az európai kupaszerepléssel járó rizikóhelyzetekkel sokszor nem tudnak kellőképpen megküzdeni a futballisták, így történt ez az Európa-liga 2. selejtezőkörében érdekelt magyar és szerb csapatok egy részével is, hiszen a Ferencváros Budapest után Szarajevóban is kikapott csütörtök este, a Čukarički pedig a Belgrádban kiharcolt egygólos előnyt volt képtelen megtartani. Velük ellentétben a 2:2-es lettországi döntetlen után a Debrecen hazai pályán klubrekordot jelentő 9:2-es győzelmet aratott a Skonto Riga fölött, az újvidéki Vojvodina pedig a hazai 3:0 után idegenben rutinos játékkal 1:1-et játszott, és készülhet a harmadik fordulóra. A harmadik körben a Debrecen ellenfele a norvég Rosenborg lesz, a Voša pedig a Sampdoriával vív majd párharcot – az első meccseket július 30-án, a visszavágókat augusztus 6-án játsszák.

A Ferencváros még úgy is esélyesebbnek számított a szarajevói Željezničar elleni visszavágó előtt a fogadóirodákban, hogy kikapott 1:0-ra Budapesten. Esélyességét a zöld-fehér együttes az első mérkőzésen még kihagyott helyzetek formájában talán alá is támasztotta, a visszavágón azonban halovány játékot produkáltak Gera Zoltánék. Két Fradi-helyzet után a hazaiak vették át az irányítást, akik a 23. percben, Zoran Kokot révén megszerezték a vezetést is. A bosnyák csapat végig rutinosan őrizte előnyét, ha a Ferencváros olykor veszélyt is teremtett, a pontatlanságok miatt nem sikerült a helyzetek kihasználása. Az utolsó 20 percben a hite is elfogyott a magyar együttesnek, a ráadásban Ognjen Đelmić a kegyelemdöfést is megadta a 2:0-s végeredményt beállítva. A Željo kettős győzelemmel, 3:0-s összesítéssel ütötte ki a Ferencvárost. Thomas Doll vezetőedző bocsánatot kért csapata szégyenteljes teljesítményéért: „A továbbjutás esélyét az első mérkőzésen veszítettük el, mondom ezt annak ellenére, hogy az első helyzet Szarajevóban is előttünk adódott. Sajnos, csakúgy mint Budapesten, kimaradt, s aztán ez megbosszulta magát. A szégyenteljes játék miatt elnézést kérünk minden Ferencváros-szurkolótól.”

A Debrecen már csütörtök délután kivívta a továbbjutást, nem is akárhogyan. A 2:2-es idegenbeli döntetlen után a legtöbben egy 0:0-s vagy 1:1-es döntetlent, esetleg egy-két gólos debreceni sikert vártak, de azt semmiképp sem, hogy Kondás Elemér tanítványai 9:2-re győznek. Márpedig Tisza Tibor és Ibrahima Sidibé duplájával, illetve Balogh Norbert, Dušan Brković, Szakály Péter, Bódi Ádám és Geoffrey Castillion góljával kilencig jutottak, és megdöntöttek az európai kupaporondra vonatkozó klubrekordot is.

Mindkét szerbiai együttes kedvező eredményt ért el az első, egyaránt hazai meccsen, a 3:0-s előnyt szerző Vojvodina meg is őrizte fórját, az 1:0-s előnnyel Azerbajdzsánba utazó Čukarički ellenben kiesett. Az újvidékiek továbbjutása a 3:0-s előny birtokában egy pillanatra sem forgott veszélyben, a visszavágón is nagyrészt az ő akaratuk érvényesült. Enyhe mezőnyfölényük a meccs hajrájában érett góllá, és habár Šaleta Kordić 86. percben lőtt góljára a lettek válaszoltak a ráadásban, szorosabbá nem tudták tenni a párharcot, a Vojvodina 4:1-es összesítéssel továbbjutott. Zlatomir Zagorčić vezetőedző elégedett a továbbjutással, és már előretekint: „Elégedettek vagyunk a továbbjutással, ez volt a fő célunk. A Sampdoria ellen minden erőnket bevetjük. Valóban tiszteletet érdemlő csapat, amely a párharc egyértelmű esélyese. Nem adjuk fel, mindent meg fogunk tenni, hogy őket is kiejtsük.”

A Čukaričkinál a hazai siker és a jó játék után nem számítottak a kiesésre, ám a Qabala Szergej Zenjov remek egyéni teljesítményének és két góljának köszönhetően 2:0-ra legyőzte őket Azerbajdzsánban, és meglepetésre kiharcolta a továbbjutást. A szerb csapat edzője, Vladan Milojević úgy fogalmazott, hogy a helyzetkihasználás döntötte el a párharc sorsát: „Mondtam már korábban is, hogy a végső győztes kiléte 180 percet követően dől el. Remek egyéni megmozdulásokat követően kaptuk a gólokat, másrészt mi nem használtuk ki a helyzeteinket. Európában a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. A helyzetek alapján megérdemeltük volna a továbbjutást, de a szerencse hátat fordított nekünk.”