2024. április 26., péntek

Mesevilág és más „régiségek”

VII. Fénykút tábor Kispiacon

Kispiacon többéves hagyománnyal rendelkező tábornak számít a Fénykút, ahol a gyerekek népmeséket, mondókákat, népdalokat és néptáncot tanulnak, egyszóval mind-mind olyan foglalkozásokat tartanak, amelyek valamikor a hétköznapok részei voltak, ma már viszont még az intézményes oktatás keretén belül sem jut rá mindig idő. A tábornak, amelyet az idén a Tartományi Művelődési Titkárság is támogatott, harminckét bejáró résztvevője van, akiknek a 9-től 17 óráig tartó foglalkozások mellett napi háromszori étkezés is biztosított.

Sárkány Dóra, a Jókai Mór Művelődési Egyesület vezetője, a tábor főszervezője, aki maga is pedagógus, tapasztalatairól mesélt, hogy jelentős eltérések vannak a korábbi és a mostani generációk ismeretében, különösen, ami a hagyományokat illeti.

– Az idei tábor kerettémája a népmesék, ugyanis ma már a gyerekek kevesebbet olvasnak, nem hallanak róluk, és bármilyen meglepő, vannak köztük, akik nem ismerik a mesék jellemzőit sem, mint például a kezdő és záró formulákat – mondta Sárkány Dóra.

Az egy hét alatt megtanultakat a szülőknek is bemutatják, ma (szombaton) délután műsor keretében adják elő mindazokat a dalokat, mondókákat, táncokat, amelyeket megtanultak, sőt kiállítják az elkészített tárgyakat is. A tábor, mint minden évben, most is a vasárnapi vásári sokadalommal zárul, amelyet már a vásártéren tartanak (a szokásos kispiaci vásárral egybekötve), ahol különböző ügyességi játékokban vehetnek részt nemcsak a táborlakók, hanem bárki, s pontokat is gyűjthetnek, amelyeket beválthatnak édességre. Lesz kézműves foglalkozás, korongozás, valamint fellép a Pöttyös Pódium is.