2024. április 27., szombat
EURÓPAI FILMEK PALICSI FESZTIVÁLJA

Juhokról és emberekről

Grimur Hakonarson: Kosok (Hrútar)

Gummi (Sigurður Sigurjónsson) és Kiddi (Theodór Júlíusson) fivérek. Egymástól elkülönülve élnek egy közös farmon Izland északi részén. Mint a legtöbben a szórványosan lakott völgykatlanban, ők is juhtenyésztéssel foglalkoznak. Bár mindketten egyedülálló életet folytatnak, negyven éve nem beszélnek egymással. Úgy tűnik ez már mindörökké így marad, azonban a birkák közt diagnosztizált ragályos és gyógyíthatatlan kór, a scrapie (dörzsölés) elleni fellépés és annak következményei összefogásra kényszerítik őket.

A film elsősorban Gummi szemszögéből ábrázolja a történéseket, a cselekmény fokozatos bonyolódása mellett szinte szociográfiai elhivatottsággal mutatva be a szigetország juhtenyésztéssel foglalkozó vidéke lakóinak életmódját. Gummi nemcsak gondjukat viseli, hanem együtt lélegzik juhaival – néven nevezi őket, kedvenc kosát saját fürdőkádjában tisztogatja –, éppen ezért, amikor hatóságilag a völgy juhállományának a teljes elpusztítását rendelik el, ő nem várja meg az erre a feladatra kiküldött csapatot, hanem egyedül veszi kézbe a dolgokat.

Grimur Hakonarson első művében minden apró részletében hitelesen ábrázolja a vidék lakóinak mindennapjait, legyen szó a helyiek öltözékéről, a juhok tiszteletére rendezett közösségi ünnepély ábrázolásáról, a régiesen berendezett lakásról, vagy a fürdőkád szélén meztelenül ülő férfiről, aki nagyollóval vágja a körmöt lábujjairól. A film dúskál a szellemes jelenetekben, ilyen például Gummi karácsonyi estéje, amikor gyertyákat gyújt, könyökénél lyukas ingét nyakkendős szerelésre cseréli fel, mikrózott étel helyett többfogásos vacsorát készít magának, aminek elfogyasztása után a pamlagra ül kibontani a kis karácsonyi dísz mellé helyezett ajándékot.

Az érdekfeszítő forgatókönyv alapján ügyes kézvezetéssel elmondott történet teljes kiteljesedéséhez nagy segítségére van a fiatal rendezőnek a film két főszereplője: Sigurður Sigurjónsson a jámbor Gummi, Theodór Júlíusson pedig az indulatos Kiddi alakításában remekel. Ezenfelül magával ragadó az alkotás képi világa, a belső helyszínek valósághűsége mellett impozáns a külső terek fényképezése, ezeken a felvételeken teljességében tárul fel előttünk a szélfútta, kietlen táj szépsége.

A Kosok az idei Cannes-i Fesztiválon elnyerte az Un Certain Regard szekció fődíját. A fesztivál hivatalos válogatásának versenyprogramon kívüli, önálló szekciója többnyire fiatal, vagy kevésbé ismert filmrendezők, gyakran atipikus alkotásait gyűjti össze és mutatja be, elsősorban azért, hogy elősegítse e filmek forgalmazását. Ha a díj hozzásegített ahhoz, hogy a mű eljusson Palicsra, máris megérte. A Kosok gyönyörű film küzdelemről, ragaszkodásról, szeretetről és megbocsátásról.

 Rendező és forgatókönyvíró: Grimur Hakonarson. Producer: Grímar Jónsson. Operatőr: Sturla Brandth Grøvlen. Szereplők: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson, Charlotte Bøving, Jon Benonysson. 93 perc, 2015, Izland.