2024. április 27., szombat
Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

Második esély nélkül

Magnus von Horn: Azután (Efterskalv)

A fiatalkori bűnözés kérdését, nem kevésbé a társadalomnak az elkövetett bűnre és annak elkövetőjére való reagálását taglalja Magnus von Horn Azután (Efterskalv) című játékfilmje. Börtönbüntetése letöltését követően John (Ulrik Munther) visszaköltözik édesapjához (Mats Blomgren) és öccséhez (Alexander Nordgren) a családi birtokra és megpróbálja folytatni életét ott, ahol két éve megszakadt, azonban gyorsan kiderül, hogy ezt nem lesz egyszerű.

A vidéki Svédország kis közössége nem örvend a fiú visszatérésének, egy asszony rátámad a bevásárlóközpontban, az iskola-igazgatónő idegesen veszi tudomásul, hogy a fiú ismét abba az iskolába akar iratkozni, rossz ötletnek tartja, ami csakhamar be is bizonyosodik, a diákok ellenségesen fogadják Johnt, az iskola 303 tanulója közül 270 szülői támogatással aláírja azt a petíciót, amelyben a fiú eltávolítását kérik az oktatási intézményből. A kis közösségben oly mértékű lincshangulat alakul ki John ellen, hogy még rendszerető és szabálytisztelő édesapja is, aki mindenben támogatja és segíteni próbál neki újbóli beilleszkedésében, lassan belátja, hogy hiba volt hazahozni a fiút. Kialakulófélben lévő kapcsolata is a lázadó Malinnal (Loa Ek) zátonyra fut, talán csak a hallgatag és a világ dolgai iránt közömbös nagyapa (Wiesław Komasa) az, akivel a fiú – kiejtett szó nélkül – is szót tud érteni. A sorozatos elutasítás és meg nem értés hatására Johnban lassan ismét úrrá lesz az a düh és agresszivitás, amely annak idején nyilvánvalóan börtönbe juttatta.

A film nagyon lassan, többnyire jelzésértékű utalásokból és egy-egy hős jelleméről árulkodó gesztusokból építkezik. A néző adagolva kapja meg a szükséges információkat a cselekmény mozgatórugóját képező előzményekről, amelyek alapján lassan összeáll a kép, hogy mi az a megbocsáthatatlan bűn, amit John elkövetett. Az első filmes fiatal rendező minimalista drámáját a teljes letisztultság és a precíz cselekményvezetés jellemzi. Magnus von Horn mindenféle moralizálástól mentesen meséli el történetét, kőkemény realizmusában nincs helye sem mellébeszélésnek, sem a dolgok megszépítésének, a katartikus feloldásra áhító John csüggedtsége ugyanannyira hiteles, mint az emberek félelemtől és indulatoktól teli reakciói.

  Rendező és forgatókönyvíró: Magnus von Horn. Producer: Madeleine Ekman, Sophie Erbs, Mariusz Wlodarski. Operatőr: Łukasz Żal. Szereplők: Ulrik Munther, Mats Blomgren, Alexander Nordgren, Wiesław Komasa, Loa Ek. 98 perc, 2015, Svédország, Lengyelország.