2024. április 27., szombat
Európai Filmek 22. Nemzetközi Fesztiválja, Palics

Apokalipszis után

Veiko Õunpuu: Roukli

Veiko Õunpuu a palicsi filmfesztivál visszatérő vendége. A Sundance Filmfesztiválon is bemutatott Püha Tõnu kiusamine (Szent Tõnu megkísértése) című filmjét öt évvel ezelőtt a palicsi filmfesztivál kritikusokból álló zsűrije különdíjban részesítette. Roukli című új alkotásának vasárnap éjszaka Palicson volt a világpremiere a torontói és a velencei filmfesztivál előtt.

A Roukli cselekménye egy erdő menti tanyán játszódik. Két férfi és két nő élnek az adott helyen, az egyik nő éppen most érkezett, saját bevallása szerint azért, mert nem volt máshova mennie. A többiekről nem derül ki, hogy miért hagyták el a civilizációt, de sejteni lehet, hogy mindegyiküknek megvan a maga saját tragédiája. Az újonnan érkezett nő egyszer megkérdi a másik nőt: Boldog vagy itt?, mire azt a választ kapja, hogy: Megtanultam nem feltenni magamnak ezt a kérdést. Annyit tudunk meg róluk, hogy festő, zeneszerző, író van köztük, akik azonban már régóta nem alkotnak. Az egyik férfi szelíd, hívő lélek, a másik ennek épp az ellentéte, cinikus és kételkedő, aki a szeretet őszinte voltát is megkérdőjelezi.

A cselekmény apránként bonyolódik. Az erdő felett átvonuló repülők zajából szerzünk tudomást arról, hogy a külvilágban kitört a háború, csakhamar az is kiderül, hogy a város megsemmisült. A tanyára váratlanul két toprongyos menekült érkezik, az egyik súlyosan megsebesült, és mindkettejük élete veszélyben van, mert a rettegett Peedu és bandája üldözik őket.

A külső történésekkel egyetemben zajlik a hősök belső drámája, felszínre kerülnek az elnyomott indulatok, amelyek jellegét és intenzitását a rendező filmnyelvi eszközökkel is igyekszik érzékeltetni: éles vágásokat használ, kézi kamerával dolgozik, hol idegtépőn dübörgő, hol pszichodelikus zenét alkalmaz. Emellett a filmben súlyos mondatok hangoznak el, mint például: minden el van cseszve; milliók haldokolnak most valahol; a démon támad; minden mindegy, hamarosan úgyis mindenki halott lesz; és felmerül a lényegre törő kérdés: lehetséges-e jó embernek lenni?.

A rengeteg képi és szövegi utalások által a mű erős szimbólumrendszert működtet, egy ponton túl az easternnek indult történet egy meseszerű, posztapokaliptikus parabolába fordul. Kétségtelen, hogy a Rouklinak erős a metafizikai töltete, ugyanakkor az is biztos, hogy lidérces hangulata, rezgő képei és nyomasztó zenéje kimozdítja komfortzónájából a nézőt és próbára teszi a türelmét.

 Rendező és forgatókönyvíró: Veiko Õunpuu. Producer: Tiina Savi. Operatőr: Erik Pőllumaa. Szereplők: Juhan Ulfsak, Mirtel Pohla, Eva Klemets, Peeter Raudsepp, Lauri Lagle, Meelis Rämmeld. 100 perc, 2015, Észtország.