2024. április 26., péntek

Szülőfalu csak egy van

Megtartották a Csernyeiek XX. találkozóját és falunapot ünnepeltek

A hétvégén tartották a Csernyeiek XX. Találkozóját. Egyben falunapot is ünnepeltek. Az eseményre ez úttal is sok elszármazott hazalátogatott, hiszen Magyarcsernyének egykor 4500, jelenleg már csak mintegy ezer lakosa van. A vendégek között volt a testvértelepülések: a magyarországi Bakonycsernye és Nagyszénás, valamint a romániai Dózsa György falu küldöttségei is.

A rendezvény kézimunka-, kerámia- és fotókiállítás megnyitásával kezdődött, a Nőszervezet és a Csernyeiek Klubjának a szervezésében. A Csernyeiek Klubjának díszülése előtti ünnepi műsorban felléptek az Ady Endre MME tagjai és a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói.
Rúzsa Róbert tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd pedig Biacsi Antal, a klub tiszteletbeli elnöke megnyitotta az ünnepi közgyűlést.
Egyetlen napirendi pont volt: a húszévi munkáról szóló beszámoló, amelyet Halász György elnök ismertetett. Két évtizeddel ezelőtt, amikor megszületett a klubalakítás ötlete, megszűnőben volt a falu művelődési és sportélete, civil szervezetek szinte nem léteztek. A cél az volt, hogy lelket öntsenek azokba, akik itthon maradtak és hogy megerősítsék a szülőfaluhoz való kötődésüket azokban, akik másutt keresték a boldogulást. A vidéken elsőként indították útjára a helyi lapot, amely immár a huszadik évfolyamába lépett. Hétszáz példányszámban nyomtatják és elkerül minden csernyei házba, a klubtagoknak pedig postázzák a nagyvilág minden részébe. A jubileum alkalmával CD-re került az eddig megjelent Csernyei Újságok tartalma.
Halász György emlékeztetett, hogy a klub megalakította a Szent Ágota Alapot, amely gyűjtési akciót szervezett a helybeli katolikus templom felújítására, amit aztán a Vajdasági Nagyberuházási Alap támogatásának köszönve sikerült megvalósítani. Kezdeményezésükre elkészült a falu címere, megjelentek a falu történetét bemutató kiadványok, mint az Emlékőrző három kötetben, az Iskola és a templom című könyv vagy Magyarcsernye község telepítésének története. A klubnak négyszáz tagja is volt, ma kétszázan vannak – ebből Magyarcsernyén hatvanan élnek. Évente megszervezik az elszármazottak találkozóját. Az első tíz évben ilyen alkalmakkor két-háromszázan is hazajöttek, az utóbbi években ez a szám száz körül mozog.
Hajnal Jenő, az MNT elnöke emléklappal és táblagéppel köszönte meg a Csernyeiek Klubjának példa értékű munkáját. Mint mondta, a csernyeiek példája is mutatja, hogy vannak közösségek, amelyek fontosnak tartják azt, hogy az elszármazottak hazajöjjenek, akik elmentek, azok pedig segítsék azokat, akik itthon maradtak. Ezek azok a szálak, kötődések, amelyek nélkül nem tudunk közösséget építeni.