2024. április 26., péntek

Ismét elviselhetetlen a bűz Adán

A lakosság újra a kibírhatatlan szagtól szenved a Budzsák-ér mellett

Adán évek óta gondot okoz az orrfacsaró és csípős bűz, amitől különösen a nyári hónapokban szenvednek a települést átszelő Budzsák-ér (Bara) mellett lakó emberek. A lakosok arra panaszkodnak, hogy a hőségben nem tudnak szellőztetni a büdösségtől, amitől tüsszögnek, könnyezik a szemük és folyik az orruk. Emiatt féltik az egészségüket is. Az érintettek gyanúja szerint a konzervgyárak és sok helyi háztartás is beleengedi a szennyvizet a Budzsákba. Hényel Csaba családjával az Arany János utca egyik családi házában lakik, és már évek óta nagy gondot okoz nekik az elviselhetetlen bűz minden kellemetlenségével.

A Budzsák Ada központján folyik keresztül

A Budzsák Ada központján folyik keresztül

– A nyáron itt lehetetlen megmaradni. Beszélgettem ismerősökkel, ők is azt mondják, hogy a bűz kibírhatatlan. A lakásban nem lehet szellőztetni. A szó szoros értelmében csípi a szemünket a kipárolgó szenny, amit látni is lehet éjszaka, ha párás a levegő – panaszolta Hényel Csaba. – Ez az állapot veszélyezteti a családom egészségét is, mert a maró bűztől tüsszögünk, folyik az orrunk és könnyezik a szemünk. Ez különösen anyósomat érinti, aki a földszinten lakik. A szenny szerintem belefolyik a talajvízbe is. A hídnál rengeteg szemét van szétdobálva, és a nád is benőtte a Budzsákot, amit el kellene takarítani. Az illetékesek nem tettek ellene semmit, de nem is látom a szándékot, hogy ezen változtatni akarnának. Egymásra hárítják a felelősséget, hogy mindez nem a község fennhatósága alá tartozik, hanem a Vajdasági Vizek Közvállalat vagy a nagykikindai vízügyi hatóság feladata lenne. Néhány embertől olyan radikális tiltakozó lépések szándékáról hallottam, hogy tartálykocsiból kiengedik a szennyvizet a községháza elé. Tenni kellene valamit a község tisztaságáért. Tisztában vagyok azzal is, hogy ez pénzbe kerül, de apránként kellene rendezni. Minden másra van pénz, erre is elő kellene teremteni, mert élhetőbb környezetet akarok a családomnak. A házunk udvarán van emésztőgödör, amelyből 3-4 havonta kiszívatjuk a szennyvizet. Megoldhatnánk ezt úgy is, hogy az út alatt átvezetnénk a szennyet a Budzsákba, de ezt nem akarjuk megtenni. A gyerekeimet kiskoruktól arra neveltem, hogy vigyázzanak a környezetükre – mondta el a családapa.

A kibírhatatlan bűz és a Budzsák-ér ügyében érdeklődtünk Ada község önkormányzatában is, ahol Bilicki Zoltán polgármester elmondta: az elmúlt időszakban megoldották, hogy az ipari zónából a szennyvízcsatorna fővezetékén keresztül a moholi szennyvíztisztító telepre távozik a szennyvíz. Megjegyezte, hogy korábban a Budzsák szennyezésében a legnagyobb problémát a két konzervgyár jelentette:

– Ezt a problémát felszámoltuk, viszont a Budzsák továbbra is bűzlik. Így kiderült, hogy bizony a lakosság is sok mindent beleenged a folyócskába, amelyet nemcsak az ipar szennyezett, hanem a háztartások is – magyarázta Bilicki Zoltán. – A probléma akkor vált nyilvánvalóvá, természetesen a kellemetlen szagok mellett, amikor két hónappal ezelőtt leégettük a nádast a Budzsák mentén. Ezután a község alkalmazottjai azzal szembesültek, hogy mini szennyvíztavacskák vannak az ér melletti részen, illetve egyes esetekben a lakosok belevezették a szennyet a mederbe. Ebből kifolyólag megállapítottuk, hogy a probléma teljes megoldásához szükséges kiépíteni a szennyvízcsatornát a Budzsákkal párhuzamosan, hogy az érre lejáró házakból elvezethessük a szennyvizet a fővezetékbe, majd a szennyvíztisztítóba. A másik feladat, ami még ránk vár a következő időszakban, az a Budzsák medrének a kikotrása. A meder már valószínűleg annyira elmocsarasodott az állandó és több évtizedes szennyezés miatt, hogy a megmentése, illetve az itt élők egészsége érdekében ezt mindenképpen el kell végezni. Kértünk is időpontot a Vajdasági Vizek Közvállalatnál, amelynek a fennhatósága alá tartozik a Budzsák medrének a karbantartása, hogy megegyezzünk egy rendkívüli beavatkozásról. Ezen belül még az idén megtörténne a meder kikotrása. Az önkormányzat feladata lenne kiépíteni szennyvízvezetéket, amelyben a Budzsákra lejáró ingatlanok tulajdonosai beleengednék a szennyvizüket. Ennek meg kell történnie ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra elfelejtsük ezt a kellemetlen bűzt, amely évről évre problémát okoz nekünk. Ada község önkormányzata évről évre nagy összegeket fordít a szennyvízvezeték kiépítésére. Rövidesen besoroljuk ezeket a szakaszokat is a kiépítendők közé. Viszont a polgároknak is meg kell érteniük: a szennyvízcsatorna-építésnél az volt az elsődleges szempont, hogy a lakosság vagyonát megőrizzük a bel- és talajvíztől, és nem a kellemetlen szag megszüntetése – nyilatkozta a polgármester.