2024. április 27., szombat

Megoldódott a macedón „gordiuszi csomó”

Előre hozott választások rendezéséről állapodott meg szerda reggel a macedón kormány és ellenzéke, kiutat találva ezzel a hónapok óta húzódó belpolitikai válságából. A feleknek Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési ügyekért felelős biztosának közvetítésével sikerült megegyezniük arról, hogy a tervezetthez képest két évvel korábban, jövő április 24-ére választásokat írnak ki az EU-tagjelölti státusú országban.

A megállapodás értelmében az ellenzéknek szeptember elején vissza kell térnie a parlamentbe, októberben az ellenzék által javasolt jelöltek közül új belügyminisztert kell választania a törvényhozásnak, majd Nikola Gruevszkinek, a sokak által bírált kormányfőnek 2016. január közepén le kell mondania hivataláról, hogy utat engedjen egy átmeneti kormánynak, amely az előrehozott választásokig vezeti az országot.

Már korábban is történtek kísérletek a belpolitikai válság megoldására: június elején ugyancsak Hahn közvetítésével tartottak maratoni tárgyalásokat Brüsszelben, a felek azonban akkor nem tudtak megállapodni.

A válság tavaly áprilisban kezdődött, amikor az ellenzék a parlamenti választás után csalással vádolta meg a Gruevszki mögött álló tömörülést. Ez év eleje óta a helyzet tovább éleződött, miután az ellenzéki Zoran Zaev február elején közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó jobboldali VMRO-DPMNE párt az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. A megállapodás értelmében a lehallgatási botrány kivizsgálására különleges – független és párton kívüli – ügyészt neveznek ki.