2024. április 27., szombat

Vučić nem változtat politikáján

A bosznia-hercegovinai biztonságügyi minisztérium hét napot kapott a srebrenicai incidens kivizsgálására

A Blic napilap értesülései szerint Asim S., a hatalmi bosnyák Demokratikus Akciópárt magas rangú tisztségviselője szervezte meg az Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök elleni támadást a szombaton Srebrenicán megtartott megemlékezésen. Ezt a szerbiai biztonsági szolgálatok által, a helyszínen készített fényképek is megerősítik, írja a Blic. Ezeken a fényképeken állítólag az is látható, hogy Asim S. maga is részt vett a támadásban és kővel dobálta meg a szerb miniszterelnököt.

Vučićot először kifütyülték, sértegették, majd műanyag palackokkal, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg (Fotó: Beta/AP)

Vučićot először kifütyülték, sértegették, majd műanyag palackokkal, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg (Fotó: Beta/AP)

Asim S. Bakir Izetbegović, a Demokratikus Akciópárt elnökének egyik legközelebbi munkatársa. A Vučić elleni támadáshoz állítólag olyan, bűnözői körökkel összefüggésbe hozható személyeket toborozott, akik Naser Orićtyal, a muzulmánokat tömörítő bosznia-hercegovinai hadsereg valamikori srebrenicai körzetparancsnokával is kapcsolatban állnak. A Blic szerint Izetbegović pártjában Asim S. azt kapta feladatul, hogy tartsa a kapcsolatot a szarajevói alvilággal. Korábban, míg nem kezdett el politizálni, Asim S. a 2007-ben Szarajevóban meggyilkolt maffiavezér, Ramiz Delalić Čelo közeli munkatársa volt. Ezt megelőzően a boszniai háború során önkéntesként volt aktív a bosznia-hercegovinai hadseregben.

Emlékeztetőül, szombaton a srebrenicai népirtás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen akkor történt incidens, miután Vučić és a szerb küldöttség virágot helyezett el a potočari emlékműnél. Először kifütyülték, sértegették, majd műanyag palackokkal, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg.

A Bosznia-hercegovinai Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség (SIPA) mulasztást követett el és nem segített a Potočariban megtartott kommemoráció megszervezésében, pedig előzőleg felkérték erre, mondta az incidens kapcsán Dragan Mektić, Bosznia-Hercegovina biztonságügyi minisztere.

– A rendőrségi szervek koordinációs testülete még június 23-án felkérte a SIPA-t, hogy segítsen a kommemoráció megszervezésében. A SIPA még csak nem is reagált a felkérésre. Persze nem ez volt az egyetlen mulasztás a kommemoráció tekintetében, például a VIP-vendégek számára kialakított emelvény túlságosan közel volt a tömeghez. Arra is mulasztásként tekinthetünk, hogy a rendezvény ideje alatt több alkalommal is eltértek az előre megbeszélt forgatókönyvtől anélkül, hogy engedélyt kértek volna a rendőrségtől – taglalta Mektić.

A Bosznia-hercegovinai Miniszterek Tanácsa rendkívüli ülésén hét napos határidővel utasította a biztonságügyi minisztériumot az incidens körülményeinek a kivizsgálására. A Miniszterek Tanácsának döntése nyomán a vizsgálatban az összes rendőrségi szervnek együtt kell működnie egymással, részletezte Mektić, mondván, hogy a nyomozásban a SIPA nyomozói is kötelesek részt venni.

A bosznia-hercegovinai közszolgálati televízió értesülései szerint Potočariban szombaton a Mirsad Ćatić – Bakir Izetbegović tanácsadója – tulajdonában álló Securitas őrző-védő ügynökség volt a felelős a biztonságért. Az állami televízió tudni véli, hogy az illetékesek döntése értelmében a potočari emlékközpont területén csak korlátozott számú rendőr lehetett jelen, a Securitas munkatársai voltak azok, akik szinte mindent felügyeltek.

Már a szervezés során nyilvánvaló volt, hogy a biztonsági feltételek nem megfelelőek és emiatt később problémák merülhetnek fel, értékelte a szarajevói sajtó.
VÁRJÁK AZ ELISMERÉST

A bosznia-hercegovinai iszlám közösség továbbra is elítéli a Vučićot ért támadást, ugyanakkor mint azt hétfői közleményében hozzáteszi: Vučićnak legközelebb az elismerés koszorújával kellene Srebrenicába érkeznie.

– Mélységesen elítélendő a Szerbia miniszterelnökét ért verbális és fizikai támadás. Egyének megsértették a hely, az idő és az áldozatok érinthetetlenségét. Mintha a hősöket próbálták volna megalázni és alibit szolgáltatni azoknak, akik 1995-ben elkövették a népirtást, illetve azoknak, akik 2015-ben tagadják ugyanezt a népirtást. Még ha Vučić nem is a népirtás elismerésének a koszorújával érkezett Srebrenicára, az emlékhelyet a megbékélés koszorújával hagyta el, amelyet a srebrenicai anyák nyújtottak át neki. Az anyák Srebrenica virágát adták át Vučićnak. A szerb miniszterelnöknek és más szerbiai politikusoknak a szombati incidens ellenére ismét Srebrenicára kellene utazniuk, a potočari emlékközpontba, ahol mindig tisztelettel fogadjuk őket. De legközelebb ne üres kézzel érkezzenek, hanem beismeréssel – áll a közleményben.

Husein Kavazović, a bosznia-hercegovinai iszlám közösség vezetője korábban szintén azt mondta, hogy a Vučićot ért támadásnak nem lett volna szabad megtörténnie, ugyanakkor a szerb miniszterelnököt ért gyalázatot össze sem lehet hasonlítani a fájdalommal, amellyel a srebrenicai anyák hosszú évek óta kénytelenek együtt élni. Mint azt megjegyezte, hiszi, hogy Vučić ezt érti is és valóban azon lesz, hogy a szerbek és a bosnyákok egy napon megbékéljenek egymással. Ha ezt megérti, akkor mindenkinek jó lesz, ha viszont nem, akkor a bosnyákok saját útjukat folytatják, méltósággal, hangsúlyozta Kavazović.

VUČIĆ JÓL REAGÁLT”

A németországi Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva Aleksandar Vučić megerősítette, hogy az incidens ellenére sem áll el eddigi politikájától és mindent megtesz a szerb és a bosnyák nép közötti megbékélésért.

– Új jövőt kell teremtenünk a két nemzetnek. Azoknak is, akik rám támadtak. Karom továbbra is kinyújtva marad. Az incidens csak megerősített abban, hogy minden erőnkkel a megbékélésen kell fáradoznunk – fogalmazott Vučić.

Mielőbbi lépéseket követelnek

A szerbiai bírák és ügyészek egyesületei az incidens körülményeinek a felderítésére kérték az illetékes bosznia-hercegovinai intézményeket. A nemzetközi megállapodások és kötelezettségek értelmében Bosznia-Hercegovina köteles biztosítani a területén tartózkodó külföldi állampolgárok biztonságát, függetlenül attól, hogy melyik országból érkeztek, áll az egyesületek közleményében.

A bírák és ügyészek szerint az a legaggasztóbb, hogy az incidens miatt egyelőre senkit nem állítottak elő, pedig a megemlékezésen készült felvételek és fényképek alapján egyértelműen azonosítani lehet az incidenst feltehetőleg kiváltó személyeket.

A bosznia-hercegovinai rendőrség munkájával kapcsolatban már kritikusabb hangnemben nyilatkozott a szerb miniszterelnök. Azt mondta, kifütyülésre, sértegetésre számított, arra azonban nem, hogy szervezett támadás áldozatául esik, úgy, hogy a rendőrség nem védi meg. A szerbiai delegáció többi tagja kezdettől fogva kételkedett abban, hogy a bosznia-hercegovinai rendőrség jól végzi majd munkáját, ezért azt kérték, hogy a boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége legyen felelős a védelméért, taglalta Vučić, mondván, hogy először ígéretet kaptak erre, később azonban közölték, hogy a boszniai Szerb Köztársaság rendőrei nem léphetnek az emlékközpont területére.

Sonja Biserko, a Helsinki Emberi Jogi Bizottság elnöke szerint egyedül Vučić reagált megfelelően az incidensre és korrekt módon nyilatkozott. A többi belgrádi reakció szörnyűséges volt és kizárólag a bosnyákok démonizálását szolgálta, értékelte Biserko, aki arról is beszélt, hogy a Nagy-Britannia által előkészített Srebrenica-határozat körüli huzavona, azaz játszma, Szerbiát és Oroszországot is leleplezte. Az ENSZ legmagasabb rangú igazságügyi szervei által meghozott döntés elutasításáról van szó, ami a nemzetközi rendszer kigúnyolását jelképezi, magyarázta Biserko, mondván, hogy Szerbia túlságosan egyszerűen belebocsátkozott ebbe a játszmába és megengedte, hogy Oroszország felhasználja saját érdekeinek érvényesítése során. Ennek komoly következményei lesznek Szerbia európai integrációjának szempontjából, értékelte Biserko, hozzátéve, hogy az integráció egyik legfontosabb feltétele a regionális együttműködés, amely viszont addig nem lehetséges, amíg Szerbia nem szembesül háborús múltjával.