2024. április 27., szombat

Apad az ország devizatartaléka

A Szerb Nemzeti Bank számláján június végén 10,29 milliárd euró volt, 252 millió euróval kevesebb, mint egy hónappal ezelőtt

Június folyamán a különböző donációk és újabb felvett hitelek 83,8 millió euró, valamint állami értékpapírok kibocsátása révén megvalósított jövedelem 73,8 millió euró értékben szerepelt a bevételi oldalon. Ezzel egyidőben a külföldi hitelezőknek 116,4 millió eurót fizetett ki a szerb állam, régi devizatakarékkal rendelkező hazai polgároknak pedig 108,4 millió eurót törlesztettek az államkaszából. A kiadások odalán lévő nagyobb tételek között van az a 75 millió euró is, amelyet a lejárt államkötvények visszafizetésére fordítottak, valamint a 22,1 milliárd euró, amelyet a Nemzetközi Valutaalapnak kellett törleszteni a 2009-ben felvett készenléti hitel fejében.

A Szerb Nemzeti Bank nettó devizatartaléka 8,12 milliárd euró, ehhez azonban még hozzá kell adni a bankok kötelező tartalékát, amelyet az SZNB-nél tartank letétben. Így jutunk el a 10,29 milliárd eurós összegig.

Egyébként a hazai pénzpiacon az idei év első hat hónapjában összesen 4,44 milliárd euró értékben bonyolítottak le devizakereskedelmet.