2024. április 26., péntek

Ismét drágul a gépkocsi-biztosítás?

A tavalyi autóbiztosítási díjak negyvenöt százalékos növelése után az idén újabb tízszázalékos drágítást javasolhat a Szerbiai Biztosítók Egyesülete – írja a fővárosi sajtó

Ha a jegybank jóváhagyja az egyesület kérését, a gépkocsi-tulajdonosok 950–2100 dinárral fizetnének többet a kötelező biztosításért.

Zoran Ćirić, az kockázatvállalók szóvivője elmondta, hogy még hivatalosan nem keresték fel a jegybank illetékeseit az ügyben, viszont a közeljövőben ez mindenféleképpen esedékes.

– A biztosítók jelenleg az idevágó adatokat vizsgálják, történetesen azt, hogy a jelenlegi díjak mellett mennyire nyereséges a szolgáltatások nyújtása. Magától értetődő, hogy olyan díjakat próbálunk szabni, amelyekkel rentábilis a vállalatok további működtetése – hangsúlyozta a szóvivő.

Milan Cerović, a biztosítási szolgáltatásokat igénybe vevő klienseket tömörítő szervezet elnöke arra emlékeztette a sajtót, hogy a tavalyi drágítás részleteit végig titok övezte. Szerinte ez törvényellenes, sőt a jegybank sem adott semmilyen magyarázatot sem arra, hogy miért hagyta jóvá a biztosítók díjnövelési kérvényét. Cerović szerint a biztosítók a szolgáltatások díját akár csökkenthetnék is a tavalyi drágítások után, hiszen magasabb prémiumokat kaptak, és kevesebb volt a baleset is.

A szervezet vezetője úgy véli, hogy a biztosítók egyesülete ismét a maximális kártérítési érték növelését (100 ezerről egymillió dollárra) fogják ütőkártyaként felhasználni a jegybanknál.

– Ez azonban nem kifogás. Horvátországban ezt a limitet ez elmúlt időszakban tizenhárom alkalommal növelték, a biztosítási díjakat pedig 25 százalékkal faragták le – magyarázta a szervezet elnöke, aki úgy véli, a kockázatvállalók hatalmas pénzösszegeket költenek arra, hogy az autókereskedők az ő szolgáltatásikat kínálják fel gépkocsi-vásárlás során a polgároknak.

– Bevételeik húsz százalékát fordítják erre a célra, ez pedig, úgy tűnik, hogy akkora összeg, amibe könnyen beleroppanhatnak – fejezte be Cerović.