2024. április 27., szombat

Első fokon húsz évre ítélték Šarićot

A vádlottakkal szemben az alsó határhoz közelebb eső büntetéseket rótták ki

A belgrádi különleges bíróság hétfőn 20 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Darko Šarićot 5,7 tonna kokain Latin-Amerikából Nyugat-Európába történt csempészéséért. A vádlottak közül hármat felmentettek, a többieket pedig börtönbüntetésre ítélték. Šarić és ügyvédje nem volt jelen a tárgyalóteremben, ugyanis a vádlott a tárgyalás előtt kijelentette, hogy személyes okok miatt nem kíván jelen lenni az ítélet kihirdetésekor. Az ügyvéd bejelentése szerint fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Darko Šarić nem volt jelen az ítélethirdetéskor (Fotó: Beta)

Darko Šarić nem volt jelen az ítélethirdetéskor (Fotó: Beta)

Siniša Petrović elnöklő bíró az ítélet indoklásakor megjegyezte, hogy az ítélkezéskor a szigorúbb törvényt alkalmazták, amely még azelőtt lépett érvénybe, hogy a vádlottak végrehajtották volna az utolsó bűncselekményt. A szóban forgó törvény szerint szervezett bűnözői csoportok tagjai számára 10 és 40 év közötti börtönbüntetés róható ki, és a vádlottakkal szemben az alsó határhoz közelebb eső büntetéseket rótták ki.

Az ítéletet indokolva a bíró részletesen beszámolt arról, hogy a csempészcsoport hogyan kommunikált egymással SMS-üzenetekkel és kódolt telefonszámokon. Az ítéletet a Dél-Amerikában megvásárolt és elraktározott, majd kábítószerről szóló bizonyítékok, és az azokat Európába csempésző jachtokról szóló bizonyítékok alapján mondták ki.

Az ítéleteket első fokon mondták ki, amely ellen az elítéltek fellebbezhetnek. Az ügyészség Šarić és a többi vádlott számára a maximális, 30–40 éves börtönbüntetést követelt, Šarić pedig azt állította, nincsenek bizonyítékok arra, hogy ő szervezte volna meg a kokaincsempészetet, és az ellene szóló vádak az előző hatalom koholmányai.

Az elnöklő bíró az ítélethirdetéskor kijelentette, hogy a csempészcsoportot Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović és a néhai Ivan Dudić Fric szervezte meg. A vádak alapján Sokovićot 20 év börtönre, Vujanovićot pedig 18 év börtönre ítélték. A csempészcsoport többi tagja 11 és 15 év közötti börtönbüntetést kapott. A szökésben lévő Rodoljub Radulovićot, vagyis más néven Miša Bananát 11 és fél év szabadságvesztésre ítélték, a szintén szökésben lévő Marko Pandrac, Nenad Novaković, Boško Nedić pedig 13 és fél, valamint 15-15 év börtönbüntetést kapott. Darko Tošić, akit nemrég tartóztattak le Hollandiában, 13 és fél évnyi letöltendő szabadságvesztésre lett ítélve, míg az előzetes letartóztatásban lévő Nikola Dimitrijevićet 13 év elzárásra ítélték. A szintén előzetes letartóztatásban lévő Živko Didinski, Boban Stojilković, Marko Dabović és Borislav Tunjić egyenként 11 évnyi börtönbüntetést kapott. Ugyanennyi szabadságvesztésre ítélték a szökésben lévő Nebojša Sretenovićot, Marko Račićot és Vladimir Račićot is. Az igazságszolgáltatás elől menekül Petar Obradović és Milovan Milovac is, akiket a bíróság 12 és fél, valamint 12 év szabadságvesztésre ítélt.

Nebojša Joksović, Radan Adamović és Draško Vuković vádalkus tanú 5 hónap, 10 hónap, valamint 8 hónap börtönbüntetést kapott. A vádak alól a bíróság Bojan Stanojkovićot, Darko Gazdićot és Aleksandra Mišićet mentette fel.

Az eljárást hat egymással összefüggő vádirat alapján, összesen 36 vádlott ellen folytatták, akik közül 14-et még nem sikerült letartóztatni. Az eljárás 2009 októberében az első letartóztatásokat követően indult, amikor is mintegy 2 tonna kokain lefoglalásával terhelték őket, majd 2013 áprilisában összevont tárgyalás kezdődött az ügyben a belgrádi különleges bíróságon. Šarićot és csempészettel vádolt csoportját azzal terhelték, hogy összesen 5,7 tonna kokaint csempésztek Uruguayból, Brazíliából és Argentínából Nyugat-Európába 2008-ban és 2009-ben.

Mint ismeretes, a negyvenöt éves, pljevljai születésű Darko Šarić 2009 októberében került a sajtó célpontjába, amikor is az uruguayi rendőrség lefoglalt 2,8 tonna kokaint egy brit zászló alatt hajózó jachton Montevideo közelében. A Šarić szervezésében útnak indított szállítmánynak állítólag Európába kellett volna megérkeznie. A szállítmányt a BIA, az USA Kábítószer-ellenes Hivatalának (DEA) és az uruguayi rendőrség közös, a Balkáni harcos fedőnevet viselő akciója során foglalták le. A titkosszolgálatok állítólag 2005 óta tartották megfigyelés alatt az üzletembert.

Ezt követően más dél-amerikai országokban, valamint Olaszországban is foglaltak le a Šarić-klánnal összefüggésbe hozható kokainszállítmányt. A szerbiai és a külföldi hatóságok szerint Šarić bandájának több mint száz, a volt Jugoszlávia területéről, európai és dél-amerikai államokból származó tagja volt. A drogot – általában kokaint – Dél-Amerikából Dél-Afrikába szállították, majd pedig Olaszországon keresztül más európai államokba „terítették”. A bandára nem volt jellemző a fegyveres leszámolás, ám a szerbiai hatóságok szerint Šarić Pljevlján egy modern diszkóklub tulajdonosa volt egykor, valamint üzemagyagtöltő állomásai és más üzleti érdekeltségei is voltak. Szerbia és ezen belül Vajdaság több városában lévő vagyonának jelentős részét 2010-ben elkobozták: Újvidéken egyebek mellett a Sečuan kínai éttermet, a Lipa és a Dunavska Oaza éttermeket, valamint a Venac falatozót, Belgrádban hat lakást, Zlatiboron pedig egy üdülőt koboztak el. Családtagjai nevén szintén több ingatlana volt, többek közt Szabadkán is, ezeket úgyszintén elkobozták. Darko Šarićot 1988-ban, 18 évesen, ékszerlopás miatt vették őrizetbe. Legközelebb 1992-ben, majd 1994-ben ítélték el, ezúttal négyéves börtönbüntetésre. Hamar szabadult, de 1996-ban négy, 1998-ban pedig két, majd még ugyanebben az évben három hónapot kapott.