2024. április 26., péntek

„ Óbudai vendégeim sem gondolták, hogy Pásztor Istvánnal folytatott beszélgetésük ilyen folytatást kap”

Dr. Lepeš Josip: Az MTTK tartalmilag és szakmailag sem kapcsolódik az Óbudai Egyetem mérnöktanár mesterképzéséhez

Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara Szabadkán sem tartalmilag, sem szakmailag nem kapcsolódik az Óbudai Egyetem mérnöktanár mesterképzéséhez – mondta dr. Lepeš Josip, az MTTK megbízott dékánja a Vajdaság Ma hírportálnak adott interjújában, ami egyben válasz is volt Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének közleményére, amelyben a Vajdasági Magyar Szövetség az MTTK felelős vezetőit szólítja fel a helyzet magyarázatára, illetve az Óbudai Egyetem kihelyezett képzése hallgatói státuszának megfogalmazására, ugyanis dr. Ősz Rita főigazgató és Fodor János rektor azzal a problémával kereste fel Pásztor Istvánt, hogy a megszerzett mesterdiplomákat nem lehet Szerbiában honosítani.

Arra a kérdésre, hogyan reagált a VMSZ elnökének közleményére, Lepeš a következőket felelte:

– Ahogy mondani szokták, minden váratlan esemény megválaszolása előtt először el kell számolni tízig. Minden számolás nélkül a fejemben átvillant a gondolat: Istenem, hát ennek az embernek már semmi sem szent, milyen mélyre lehet még süllyedni? Amikor a Pannon Televízió munkatársa pénteken felhívott – miközben budapesti vendégeinkkel bizakodóan, jó hangulatban beszélgettünk –, kívánok-e reagálni a VMSZ közleményére, azt sem tudtam különben, hogy a nagyon korrekt riporter miről beszél. Óbudai vendégeim sem gondolták, hogy Pásztor Istvánnal folytatott beszélgetésük ilyen folytatást kap, és eszükbe sem jutott, hogy a nemrégen folytatott beszélgetés Pásztor Istvánnal ilyen megvilágításban fog megjelenni a sajtóban (megkérdezésük és beleegyezésük nélkül), ahogy azt sem tudták, hogy egy párt nyilatkozatában láthatják viszont egészen más tartalmú beszélgetésük „szabad” szerkesztését. Személyesen most sem a VMSZ (részemről tisztelt párt) nyilatkozataként élem meg a szöveget, hanem egy ember erőfitogtatásának, annak érdekében, hogy élhessen az „oszd meg és uralkodj” nagyon káros elv lehetőségével. A riporter kérdésére, szeretnék-e hozzászólni a nyilatkozathoz később is nemmel válaszoltam (nem a kamera miatti félelem miatt), hanem mert már időközben hétfőre, 2015. július 13-ára összehívtam a MTTK vezetőségét, hogy a nyilatkozat ismeretében vezetőségi szintű választ adhassunk, tisztelve kollégáim véleményét, tisztelve a tényt, hogy a dékán csak első az egyenlők között.

Lepeš elmondta, hogy még tavaly októberben, megbízott dékánként találkozott dr. Ősz Rita főigazgatóval és az Óbudai Egyetem által végzett képzés további jövőjéről beszéltek, s ő javasolta, hogy mielőbb találkozzanak az MNT és a VMSZ elnökeivel, mert intézményük a továbbiakban sem tekinti saját képzésének a mérnöktanár MA képzést, így nem tudnak, nem is akarnak belefolyni a rendezési folyamatokba. Arra a megállapításra, hogy a szabadkai tanítóképző félretájékoztatta-e a diplomázó fiatalokat, Lepeš a következőket mondta:

– Ami a diplomázók félretájékoztatását illeti, az MTTK részéről a felelősség teljesen kizárt, hiszen intézményünk nem adhatott tájékoztatást olyan képzésről, amelyet nem is végez és nincs hozzá semmi köze. Jómagam mint megbízott dékán kizárólag az MTTK hallgatóinak, tanárainak tájékoztatásával foglalkoztam és soha nem adtam semmilyen információt az ÓE diplomázó hallgatóinak.

Lepeš véleménye szerint a VMSZ közlemény hátterében egyértelműen az MTTK és dékánjának lejáratása van.

– Köztudott, hogy megválasztásom és későbbi tevékenységem sem élvezte Pásztor István maradéktalan támogatását, hiszen soha nem tartoztam a szófogadó, mindenre bólintó emberek közé, nem vagyok pártkatona, ahogy a magyarkanizsai VMSZ elnöke ezt közölte egyszer velem és erre akkor is, ma is nagyon büszke vagyok/voltam. Mindig azt vallottam és ma is vallom, hogy a közösséget kell szolgálnom nem pedig az éppen aktuális vezéreket. Megválasztásom óta 2014. október elsejétől folyamatosan kértem, hogy fogadjon a VMSZ elnöke, de vagy nem kaptam választ vagy a hivatalnok közölte, hogy amint lesz időpont értesítenek. Most lett időpont, de sajnos már a médián keresztül kell kommunikálnunk, pedig az MTTK és a VMSZ székháza csak 10 méterre van egymástól. A lejáratási szándék időzítésének bizonyítéka világos, hiszen Pásztor István (részemről mélyen tisztelt fia, Bálint felesége) menye az első generáció hallgatója volt és minden (szerintem is sajnálatos) információt a honosítással kapcsolatban akkor megbeszélhettek. Másrészt Hajnal Jenő, az MNT elnöke késő ősszel jelentést kért az Óbudai Egyetem képzéséről Szabadkán és többoldalas, korrekt megfogalmazású anyagot kapott dr. Takács Márta részéről, aki előttem volt megbízott dékán és az elmúlt évek legkompetensebb elemzője ezen a téren – nyilatkozta Lepeš.