2024. április 26., péntek

Nagy az érdeklődés a nyaralási utalványok iránt

Nagy az érdeklődés a szerbiai nyaralási utalványok iránt, ezért fontolóra veszik, hogy a polgárok számára meghosszabbítják a jelentkezési időt, nyilatkozta szerdán Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter.

– A nyaralási utalványokra hétfőtől lehet jelentkezni, ma pedig kétszer annyian jelentkeztek rá, mint két nap alatt összesen. A minisztériumba bejövő nagyszámú hívások alapján úgy ítéltük, hogy a polgárok jelentős hányada élni fog a lehetőséggel – mondta Ljajić.

A miniszter beszámolója a polgárok a leggyakrabban arra panaszkodtak, hogy a jelentkezési határidő nagyon rövid. Szavai szerint ez érthető is, hiszen a szerbiai polgárok nem szokták meg, hogy 3-4 hónappal előre megtervezzék szabadságukat.

– Ezért azon gondolkodunk, hogy meghosszabbítjuk a jelentkezési határidőt. Az erről szóló döntést a hét végéig meghozzuk – mondta az idegenforgalmi miniszter, majd hozzátette, hogy a jelentkezési szabályokat is könnyíteni fogják.

Véleménye szerint érdeklődők csupán a következő napokban jelentkeznek majd nagy számban, ugyanúgy, ahogy a vendéglátó-ipari létesítmények jelentkezésekor történt, amikor is az első pár napban alig jelentkezett valaki, majd az utolsó pár napban megrohamozták a minisztériumot.

– Amennyiben meghosszabbítjuk a jelentkezési határidőt, biztosra veszem, hogy sokkal több szerbiai nyaraló választja majd Szerbiát nyaralási célpontul – szögezte le Ljajić.

A szerb kormány hazai turizmust népszerűsítő akciójában kiosztásra kerülő 5 ezer dináros nyaralási utalványát július 6. és 15. között lehet igényelni a postákon. Az utalványra a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a gondozásra szoruló polgárok, a háborús rokkantak, továbbá mindazon polgárok jogosultak, akiknek a havi bére 60 ezer dinárnál alacsonyabb.

Az igényléshez mellékelni kell az igazolvány fénymásolatát és a fizetési vagy nyugdíjcsekket, továbbá át kell adni az igazolást arról, hogy az illető legalább ötnapos szállást foglalt a minisztériumi listán szereplő vendéglátó-ipari létesítmények egyikében. A lakosok 243 szerbiai vendéglátó-ipari egységben kaphatnak a szállás költségeire engedményt. Ezek listája megtalálható a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium honlapján. Az utalványok augusztus 1-je és november 20-a között használhatóak fel.