2024. április 26., péntek

Péntektől remélhetőleg megszűnik a vízhiány Óbecsén

Évek óta ismétlődő forgatókönyv Óbecsén, hogy a kánikula beköszöntével a Vodokanal Közvállalat vízkorlátozásra kényszerül. Az idén sincs ez másképp, a lakosság már április óta – az időjárás függvényében – időszakosan alacsony víznyomásra panaszkodik. A Vodokanal Közvállalat közleménye szerint a kutak kimerülése és a megnövekedett vízfelhasználás miatt kényszerülnek a korlátozás bevezetésére Óbecsén, így csak 5 és 8, dél és (a helyzet súlyosságától függően) 14 vagy 16, valamint 19 és 22 óra között van elfogadható víznyomás.

A helyzet különösen a társasházak lakóit érinti súlyosan, az emeleti lakásokban ugyanis még annál is alacsonyabb lesz ilyenkor a víznyomás, mint ami a lakóházaknál tapasztalható. Bár a közvállalat a fogyasztókat racionális vízfelhasználásra, kútból vagy esővízzel történő locsolásra buzdítja, a tartós megoldást egy új kút jelenti majd, ennek kifúrása folyamatban van, üzembe helyezése péntekre várható. A remények szerint az idén ennek köszönhetően nem lesz már gond a vízellátással Óbecsén, de Zoran Grbić igazgató szerint ez az egy kút csupán gyors és átmeneti megoldást jelent, és a gondokat tartósan csakis rendszeres, évi egy kút kifúrásával lehet orvosolni, ami évek óta nem történt meg. A hiányzó kutak kifúrására 17–20 millió dinár kellene, amit a közvállalat tartományi és köztársasági pályázatokon szeretne elnyerni.

Új klórozórendszerrel fertőtlenítik ezentúl a vizet az óbecsei vízgyárban. Zoran Grbić igazgató szerint a korszerűbb technológiának köszönhetően nemcsak a víz fertőtlenítését oldja meg a közvállalat, hanem kíméli a környezetet is és energiát takarít meg. A berendezés emellett teljesen automatizált, kevesebb karbantartást igényel, egyszerű a használata és hosszabb (mintegy húsz év) az élettartama. A projektumra a tartomány tavaly 13,5 millió dinárt biztosított, kétmillió dinárt pedig az önkormányzat tervezett be erre a célra.

Zoran Grbić igazgató elmondása szerint a községben egy bácsföldvári, egy mileševói és két óbecsei kút revitalizációja is folyamatban van, erre a közvállalat saját forrásból kétmillió dinárt költ. Az új óbecsei kút kifúrása négymillió dinárba kerül.