2024. április 26., péntek

Nyár a gerontológiai klubokban

Továbbra is színes programmal várják az időseket

Szerdán kezdetét vette a nyári szezon a gerontológiai klubokban, azaz a következő két hónap alatt is színes programok, foglalkozások, kreatív műhelyek, események várják a klub tagjait. Petar Balažević, a Gerontológiai Központ igazgatója elmondta, vannak egész éven át tartó aktivitásaik, melyek a nyár folyamán sem maradnak félbe, azonban a következő hetekben nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél többeket megmozgassanak, akik a klubhelyiségekben tartalmas időt tölthetnek el egymás társaságában.

A következő két hónap alatt is színes programok, foglalkozások, kreatív műhelyek, események várják a klub tagjait (Fotó: Molnár Edvárd)

A következő két hónap alatt is színes programok, foglalkozások, kreatív műhelyek, események várják a klub tagjait (Fotó: Molnár Edvárd)

– Lesznek sportesemények, különféle versenyek is, és most volt egy eszéki kirándulás is, melyen a résztvevők nemcsak az ottani klubbal és tagjaikkal, hanem a várossal is megismerkedhettek. Szabadkán tíz gerontológiai klub működik, és sajnos jelenleg nincs lehetőségünk, hogy a klubhálózatot bővítsük, azonban nagyon örülünk, hogy annak ellenére, hogy tizenegymillió dinárral kevesebb pénzt kaptunk az önkormányzattól, ennek a tíz klubnak a működtetését meg tudtuk oldani. Remélem, hogy jövőre más támogatási forrásokat is tudunk szerezni, például az önkormányzat részéről elhangzott az ígéret, hogy térítésmentesen egy ötven hektáros földterületet kapunk, melyen termelni tudunk, s így saját bevételhez juthatnánk.

Balažević még elmondta, az idén az intézményen kívüli ellátásra 39 millió dinárt kaptak, ez az összeg három éve 51 millió volt, tavaly pedig a költségvetés módosításával a tartomány adott 9,5 millió dinárt, amit az idén használnak fel, ezért is tudják a hiányt ilyen módon pótolni, s életben tartani a klubokat is.

Milimir Vujadinovićtól, a város szociális ügyekkel megbízott tanácsosától megtudtuk, egy klub fenntartása átlagosan 2–2,5 millió dinárba kerül éves szinten, és mint hozzátette, az idén nem tudtak annyi pénzt elkülöníteni, hogy újabbakat is nyissanak.

– Az idén a meglévő klubok teljes kapacitással való működtetése kapta a főszerepet, s tekintve, hogy egyre több idős embere lesz Szabadkának, nagyon fontos törődni velük és odafigyelni a szükségleteikre, ezért is jó alkalom volt a mai, hogy elbeszélgessünk velük, meghallgassuk az igényeiket, javaslataikat, s hogy hogyan lehetne őket bekapcsolni a közösségbe.

A tanácsos elmondta, az önkormányzati költségvetés módosítása biztosan nem jelenti azt, hogy a szociális ellátásra kevesebb pénzt fordítanak majd, és a javaslatok között szerepel például az is, hogy a Vöröskeresztnek a népkonyhára vonatkozóan további támogatást hagyjon jóvá a város, hogy az ebédek számát megőrizhessék, illetve a Banija utcai épület felújítására is jóváhagynának egy bizonyos összeget.