2024. április 27., szombat

Jövő héten esedékes a következő brüsszeli forduló

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hamarosan bejelentheti a Belgrád–Pristina brüsszeli párbeszédének következő fordulóját, jelentette egy brüsszeli forrás a szerbiai hírügynökségeknek. A brüsszeli párbeszéd következő fordulójára vélhetőleg Angela Merkel német kancellár belgrádi látogatása után valamikor a jövő hét elején kerül majd sor. – A tárgyaló felek a legfontosabb kérdések tekintetében annyira közel állnak a végleges megállapodáshoz, hogy azzal nem szabadna szeptemberig várni – mondta az anonimitását megtartó EU-s tisztségviselő.

Az információforrás szerint Mogherini a nyári szünet előtt nem tervezett újabb fordulót a Belgrád–Pristina-párbeszéd kapcsán, azonban egyesek nyomást gyakorolnak rá, hogy gondolja meg magát, ugyanis a megállapodás elcsúszásával nemcsak a két ország közötti normalizáció, hanem az európai uniós bővítés is veszélybe kerülhetne. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője egyébként jelenleg az iráni nukleáris programmal van elfoglalva, de a jövő hétre nincs hivatalos útja bejelentve. Johannes Hahn, az EU bővítési ügyekért felelős biztosa már üzent is Mogherininek, hogy elkerülhetetlenül fontos mielőbb Brüsszelbe hívnia a szerbiai és koszovói kormányfőket.

– Nemcsak a bővítési biztos, hanem néhány tagország is úgy véli, hogy a nyár folyamán Pristina és Belgrád viszonya körülményesebbé válhat és ezért meg kellene tartani a jelenlegi lendületet – vélekedett az EU-s tisztségviselő, majd hozzátette, hogy elsősorban Németország érdekében áll a párbeszéd mielőbbi folytatása, ugyanis tavaly augusztusban a berlini Nyugat-Balkán-értekezlet megrendezésével gyakorlatilag magára vállalta a régió integrációjának irányítását.

Az információforrás szerint ezzel hozható összefüggésbe Merkel német kancellár üzenete, amelyet Isa Mustafa koszovói kormányfővel folytatott tárgyalások után megtartott közös sajtótájékoztatóján mondott, miszerint: „Itt az idő, hogy kompromisszum szülessen Belgrád és Pristina között”.

Hashim Thaçi koszovói külügyminiszter a Facebook-profilján tette nyilvánossá, hogy Merkel követeléseit haladéktalanul teljesíteni fogják, vagyis megalakítják a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) háborús bűneivel foglalkozó különleges bíróságot, folytatják Belgráddal a brüsszeli párbeszédet és kompromisszumkészek lesznek.