2024. május 4., szombat

Csökkenti a menekülteknek járó pénzügyi támogatást az új dán kormány

A Dániába igyekvő menedékkérők számának a csökkentése érdekében a nemrég beiktatott dán kormány törvényjavaslatot nyújt be pénzügyi támogatásuk megkurtítására.

A Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök vezette liberális Venstre szerdán megegyezett a jobboldali, populista Dán Néppárttal (DF), a konzervatívokkal és a liberális pártszövetséggel, amelynek értelmében a kabinet már pénteken a parlament elé terjeszti az intézkedésről szóló törvénytervezetet.

Inger Stöjberg integrációs miniszter szerdán Koppenhágában azt mondta, az intézkedés következtében kevesebb menedékkérő érkezik majd Dániába. - Ez a kifejezett célunk - tette hozzá.

Mindenesetre azoknak, akik gyorsan megtanulják a skandináv ország nyelvét, a megfelelő nyelvvizsga sikeres letételét követően 500 koronás (mintegy 20 ezer forint) nyelvi bónuszt adnak a dán hatóságok.

Koppenhága azt reméli, hogy a menekülteknek juttatott pénzügyi támogatás lefaragásával 400 millió koronát (mintegy 16,2 milliárd forint) spórolhatnak meg. Az új kormány a külföldiekkel kapcsolatos kiadásaiban összesen egymilliárd koronát (mintegy 41 milliárd forintot) akar megtakarítani.

A szigorúbb bevándorlási politikát támogató Dán Néppárt üdvözölte a pártok szerdai megállapodását, és azt jó kezdetnek
nevezte.

Mivel Rasmussen saját pártja csupán 34 mandátummal rendelkezik a 179 fős parlamentben, és a liberális pártszövetség összesen 90 mandátumot szerzett a június 18-án lezajlott parlamenti választásokon, a kormány a törvénykezés során nagyban függ a parlamentben 37 hellyel rendelkező néppárttól.