2024. április 26., péntek

Meddig szól még a Zombori Rádió?

Július 31-én lesz 44 éves a Zombori Rádió. Hogy az alkalmazottak és a hallgatóság ünnepel-e majd ezen a napon, attól függ, hogy időközben eladja-e az állam, vagy megszünteti.

(Fotó: Fekete J. József)

(Fotó: Fekete J. József)

Az 1971-ben indult rádióállomást 2007. november 2-án privatizálták, ám mivel a tulajdonos se a dolgozók, se az állam irányában nem teljesítette kötelezettségeit, a Privatizációs Ügynökség egy év után fölbontotta a magánosítási szerződést, és ettől fogva gyakorlatilag állami tulajdonba került, és részvénytársaságként működik. Pontosabban létezik, mert aligha nevezhető működésnek, hogy adósa a megmaradt és a cégből távozott alkalmazottainak, a nyugdíj- és egészségbiztosítónak. A médiaház, amely az elmúlt négy és fél évtizedben újságírók garmadáját nevelte ki, ma az alig néhány alkalmazottjával alapfeladatát is minimális szinten képes csak ellátni. Ráadásul a város tájékoztatási pályázatán a szükséges pénz egyharmadát nyerte el az ötnyelvű, közérdekű tájékoztatásra, ami még jobban ellehetetleníti munkáját.

Az állami médiumok privatizálásának határidejét négy hónappal meghosszabbító előírás a Zombori Rádióra nem vonatkozik, ugyanis nem részesül közvetlen költségvetési támogatásban se az állam, se a helyi önkormányzat részéről.

Épp ezért a mielőbbi megoldásban bíznak, ami két irányba mehet: vagy eladja az állam, vagy ha nem sikerül vevőt találni, törlik a cégnyilvántartásból. Minél tovább tart a bizonytalan helyzet, az agónia, annál nagyobbra nő a cég adóssága, ami már most is meghaladja a részvénytársaság tőkéjének összegét, ami aligha kecsegtető a potenciális vevők számára.

Amikor a Privatizációs Ügynökség begyűjtötte a vásárlási szándéknyilatkozatokat, féltucatnyi vevő érdeklődött a Zombori Rádió iránt. Azóta viszont nem történt semmi, és a rádiósoknak nincs tudomásuk róla, hogy bármi is készülne az újbóli privatizálás terén.