2024. április 26., péntek

Egy család megélhetésére havi 1650 euróra volna szükség

A Blic napilap újságírójának számítása szerint egy átlagos szerbiai családnak a tisztességes megélhetéshez havi 197 699 dinárra (1650 euróra), vagyis 4,4 havi átlagfizetésre volna szüksége. Ebből az összegből a közhasználati cikkek beszerzésén túl gondtalanul nyaralhatna, telelhetne, eljárhatna moziba, éttermekbe, iskoláztathatná gyermekeit. Viszont – teszi hozzá – ezt a kényelmet azonban nagyon kevés, mindössze 177 000 személy engedheti meg magának, vagyis Szerbia lakosságának a 2,3 százaléka.

A fenn említett életszínvonal eléréséhez a munkaviszonyban levő családtagoknak 98 862 dináros havi fizetést (1650 euró) illene hazavinniük, viszont ez az összeg is mintegy 3000 euróval kevesebb, mint amennyit az osztrákok kiszámoltak, hogy mennyi kell a normális élethez Ausztriában.

Az említett fizetéssel egy négytagú család komótosan fizethetné a rezsiszámlákat, iskoláztathatna két gyermeket, havonta 6000 dinárt költhetne négy mobiltelefon fenntartására, és nem kellene spórolnia az élemiszerben, az iskolai felszerelésekben és a kirándulásokon. Emellett ebbe a keretbe belefér a korábban felvett hitel havi 250 euró értékű törlesztőrészlete is, és egy gépkocsi karbantartása és üzemanyagköltsége is, amire egy hónapra átlag 100 eurót határoztak meg.