2024. április 26., péntek

Agrárinnovációs iroda nyílik Zentán

Holnap déltől tartják a megnyitóünnepségét a Pro Scientia Naturae Alapítvány Dr. Berényi János Agrárinnovációs Irodájának. Az épület rekordidő alatt épült föl Zentán a Karađorđe utca 52-es szám alatt. A projektumot teljes egészében – a telekvásárlástól kezdve az épület kivitelezéséig és az üzemeltetésig – a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta. Lengyel László, a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Kihelyezett Tagozatának vezetője, a Pro Scientia Naturae Alapítvány elnöke nyilatkozott az iroda szerepéről:

Pénteken nyílik az iroda (fotó: Gergely Árpád)

Pénteken nyílik az iroda (fotó: Gergely Árpád)

– A fiatal magyar értelmiségnek intézményes háttér szükséges ahhoz, hogy munkát, megbízatást kapjon. Hogy az érvényesülésüket segíteni lehessen, több lehetőség van. Az egyik a Magyar Nemzeti Tanács programja, amit az ösztöndíjrendszer kapcsán épített föl, a munkahelyteremtés, a cégekkel való kapcsolattartás, a fiatal szakemberek egymással való kommunikációja. A másik pedig a tudományos gondolkodás és értékrend népszerűsítése. Ez ma nem nagyon divatos, hiszen tudjuk, hogy a fogyasztói társadalom konvencionális gondolkodásra próbál sarkallni: minden megvehető, újrateremthető és minden középszerű. Mi úgy gondoltuk, hogy fölcsillantjuk azokat a lehetőségeket, amelyek az ember egyéniségét, egyediségét, nélkülözhetetlenségét hozzák felszínre. Ennek egyrészt az óbecsei Than Emlékház ad helyet egy interaktív játékpark, valamint tudománynépszerűsítő foglalkozások, tehetséggondozó táborok keretében. Az építkezésünk második lépcsője a Zentán tizenkilenc éve működő kertészmérnöki képzés kapcsán merült föl. Itt 42 konzulens tanár dolgozik a térségünkből, akik minimum mérnöki fokozattal rendelkeznek, de 10 doktori végzettségű szakmunkatársunk is van. Fontosnak látjuk, hogy a környezetünkben élő fiatal fejlesztőmérnököknek szervezett intézményes megbízatási rendszert teremtsünk. Ezért kezdtük el építeni az agrárinnovációs irodát, ami a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Kihelyezett Tagozata szakmai bázisának a menedzsmentjével és a tudásának gyakorlati megvalósításával foglalkozik. Ennek külön épületet szenteltünk, amelynek egyelőre az irodai része készült el, de nagyobb telekről van szó, tehát bővíthető laborokkal és kutatóhelyiségekkel. Az iroda pályázatok lebonyolításával, szervezéssel, kapcsolatépítéssel és különböző tudományos szolgáltatásokkal szándékozik foglalkozni. Szaktanácsadást, szakmai koordinációs feladatokat lát el. Pl. ide látogató delegációknak védett területek szakmai vezetéssel történő bejárását biztosítja, a mezőgazdasági vállalkozókat szakmai tanácsadással segíti, igényelhetik új technológiák lekísérését, magyarországi intézményeknek segít itteni partnert találni, vagy fordítva. Az elmúlt időszakban sikeresen bonyolítottunk le pályázatokat, amit szeretnénk továbbra is folytatni olyan témakörökben, amelyekről tudjuk, hogy a mi térségünkben fontosak, pl. a vidékfejlesztésben, a vidéki munkahelyteremtésben, az egészséges élelmiszerek előállításában vagy megújuló energiaforrások használata területén. Azoknak a fiatal kollégáknak, akik ezeken a szakterületeken szeretnének érvényesülni, igyekszünk segíteni, hogy kibontakoztassák szaktudásukat. Szervezői háttérrel megpróbálunk megbízatásokat adni nekik, és stabilabb jövőt biztosítani. Ebben az új épületben a kertészettudományi képzés irodai szolgáltatásán kívül helyet kap a kertészmérnök MSc- (mester-) képzés, ezt szeretnénk később kiszélesíteni más szakokra is, valamint a kicsit távolabbi jövőben a doktori képzést is igyekszünk megszervezni.

Az intézmény magyarországi pályázati pénzből épült. Nagyon hálásak vagyunk a kivitelezőnek, hiszen meglehetősen rövid idő alatt, bő fél év alatt készült el az épület.

Dr. Berényi János kollégánk kezdettől fogva támogatta ennek az intézménynek a létrejöttét, ezért iránta érzett hálával és tisztelettel az új intézményünk az ő nevét vette föl.

Remélem, hogy az agrárinnovációs iroda képes lesz annyi megbízatást, annyi hasznos munkát végezni, hogy fenntartsa magát. A Kertészettudományi Kar keretében ez már megvalósult, hiszen volt annyi projektum, annyi külön megbízás, ami ezt szavatolta – mondta Lengyel László.