2024. április 25., csütörtök

Ma ülésezik a Zeneiskola iskolaszéke

Ma ülésezik a Zeneiskola iskolaszéke

Hetek óta gyűrűzik a botrány a Zeneiskola körül. Az váltott ki, hogy Barlai Edit, az iskola igazgatónője megtiltotta az iskola néhány diákjának, hogy fellépjenek az Electe Egyesület által áprilisban szervezett jótékonysági koncerten. Az egyesület amellett, hogy a nyilvánossághoz fordult az esettel, a tanfelügyelőségnél is kérvényezte, hogy vizsgálják ki az ügyet és állapítsák meg, az igazgatónő ezzel a döntésével hivatali visszaélést követett-e el. A tanfelügyelő a jegyzőkönyvben több olyan megállapítást tett, mely arra enged következtetni, hogy Barlai Edit megsértette az oktatási törvényt, ezért arra utasította az iskolaszéket, hogy ennek alapján üljön össze és vizsgálja ki az esetet. Amennyiben az iskolaszék megállapítja, hogy az intézmény igazgatója jogsértést követett el vagy törvénytelen döntéseket hozott, kérvényezhetik a felmentését.

Az Electe Egyesület mellett a tanári kar egy része is feljelentést tett az iskolaszék felé, valamint az illetékes városi szerveknél, a középiskolás diákok mintegy hetven százaléka pedig a tanárok mellé állt és aláírt egy petíciót, melyben azt kérik, váltsák le az igazgatónőt. A tanárok egy sajtóközleményt is kiadtak, melyben arról számoltak be, hogy Barlai Edit igazgatónő tettlegesen bántalmazta az iskola egyik tanárnőjét, Kanalas Zsófiát, azonban nem ez volt az első eset, hogy a Zeneiskola igazgatónője rátámadt az alkalmazottjaira. Mint írták, az is megesett, hogy egy tanárnőnek csavarta ki a kezét, amiért az belépett az iskola „tiltott irodaterületére”, melyet az igazgatónő utasítására lánccal kerítettek el, a kisegítő személyzetnek pedig fizetéscsökkentést helyezett kilátásba arra az esetre, ha kommunikálnának az iskola tanáraival. Az iskolaszék az esettel kapcsolatban ma ül össze.

Kanalas Zsófia, az iskola népzeneszakos tanára egyébként levélben tett kijelentést arra vonatkozóan, hogy Barlai Edit hogyan viselkedett vele. Itt többek között leírta, hogy az igazgatónő nem volt hajlandó fogadni a köszönését, sőt szándékosan nekiment, amikor elhaladt mellette, elhallgatták előle, hogy az MNT az iskolán keresztül meghívta őt egy megbeszélésre, illetve az igazgatónő kerüli a vele való kommunikációt.

A tanárnő ezt a levelet elküldte az iskolaszéknek, a polgármesternek és az ombudsmannak is, aki felvilágosította, hogy mobbing vádjával feljelentést tehet a bíróságon, vagy pedig dönthet a mediáció mellett, ahol a polgári jogvédő lenne a közvetítő közte és az igazgatónő között.

– Egyelőre még nem döntöttem el, hogy bírósághoz fordulok-e, azonban a mediációt elfogadtam, bár nem tudom, sikeres lesz-e, hiszen a probléma nem új keletű. Nagyon rossz a hangulat az iskolában, de örülök, hogy a diákok mellénk álltak. Nem tudom, hogy az iskolaszék ülésén milyen döntés születik majd, de nem félek, ha Barlai Editet nem mentik fel posztjáról, mert én továbbra is úgy végzem a munkám, ahogy kell, az igazgató-tanár viszony pedig eddig sem volt jó. Szerintem az én legnagyobb bűnöm, hogy dolgozom, és annak van eredménye, hiszen a diákjaim szép eredményeket érnek el a versenyeken, illetve hogy harcolok a népzenei szakért. Úgy vélem, a munkámban nem tud hibát találni, tőle pedig nem félek, bár megvisel ez a helyzet. A tanári karból viszont sokan félnek, mert nincs meg a megfelelő végzettségük és nincs állandó munkaviszonyuk, ezért nem mernek kiállni az igazgatónő ellen.

Temunović Mira, az iskola tamburatanára immár 28 éve az iskola dolgozója, s mint kijelentette, soha korábban nem tapasztalt ilyen viszonyokat az iskolában, mint az elmúlt két évben.

– Nagyon meglepődtünk, hogy az igazgatónő megtiltotta a diákoknak az iskolán kívüli fellépést, korábban ilyen nem fordult elő. Habár már korábban is észrevehető volt egyfajta nyomásgyakorlás, de amióta ez az eset megtörtént, a kollektívában még feszültebb a hangulat, a tanárok félnek, a kamerákon keresztül figyelnek minket, és ha azt látják, egymással beszélgetünk, megjelennek és ránk szólnak, hogy menjünk dolgozni, sőt azt is megtiltották, hogy a személyzet szóba álljon velünk. Külön kell kérni, hogy részt vehessünk a versenyeken, azonban jóváhagyást nem kapunk, engem például két éve, amikor Barlai Editet megtették igazgatónak, azonnali hatállyal felmentett az igazgatóhelyettesi posztról, annak ellenére, hogy a szerződésem még hónapokig érvényes volt. A felügyelőséghez fordultam, majd az ügy a bíróságon végződött, és bár nem helyeztek vissza a helyettesi posztra, holott kellett volna, a végén elveszítettem a pert, mert mire sor került a tárgyalásra, elévült az ügy. Emellett olyan döntések születnek, vagy éppen olyan mulasztások történnek, melyek a diákoknak is ártanak. Talán csak véletlenül, azonban mi ezt szándékosnak éljük meg, a munkához való komolytalan hozzáállást tapasztalunk, csak az a baj, hogy sokan félnek a tanárok közül erről beszélni. A diákok viszont a petícióval egy jó leckét adtak nekünk, hogyan kell egységesnek lenni és bátran kiállni egy ügy mellett – mondta.

Temunović Mira még hozzátette, amennyiben az iskolaszék megállapítja, hogy az igazgatónő jogsértést követett el, akkor fel kellene menteniük, hogy megbízott igazgatóként vezesse a Zeneiskolát, amíg helyére ki nem neveznek mást.

A vádakkal kapcsolatban és az iskolaszék mai ülésével kapcsolatban szerettük volna megszólaltatni Barlai Editet és Alisa Žaki Jovanićot, az iskolaszék elnökét is, azonban lapzártánkig nem tudtuk őket elérni.