2024. április 27., szombat

Samsung–Apple, a verhetetlen páros

Elmúltak azok az idők, amikor az okostelefon luxuscikknek számított. Olyannyira, hogy az idén januártól március végéig már csaknem 336 millió ilyen készüléket adtak el a világon, miközben a hagyományos mobilokból csak 124 millió fogyott el. A piac az első negyedévben 19,3 százalékkal nőtt, 2014 azonos időszakához képest, ami kiváló eredmény.

A Gartner amerikai informatikai és távközlési piackutató cég szerint a leggyorsabban növekvő, illetve a piacot leginkább befolyásoló régiók: Ázsia (Kínát és Japánt kivéve), Észak-Afrika, Kelet-Európa és a Közel-Kelet.

A gyártók listáját továbbra is a Samsung vezeti, ugyanis 2015 első három hónapjában 81,12 millió okostelefont adott el a globális piacon. Legfőbb konkurensének, az amerikai Apple-nek a hasonló kategóriájú készülékeiből 60,17 millió kelt el.

Egészen másmilyen azonban az összkép, ha a tendenciákat és a piaci részesedést is szemügyre vesszük. Ebből az derül ki, hogy a Samsung első háromhavi eredménye – éves összevetésben – 5,13 százalékkal csökkent, miközben az Apple esetében 39,8 százalékos volt a növekedés. A dél-koreai cég egy éve még 30,4 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhetett, 2015 első negyedében azonban ez az arány már alig haladta meg a 24 százalékot. Az Apple 2014 elején a piacnak még 15,3 százalékát uralta, az idén viszont már a 17,9 százalékát.

A leginkább szembeötlő azonban a Kínára vonatkozó adat. Eszerint az Apple ebben az országban csaknem 72,5 százalékkal több készüléket adott el, mint 2014 első negyedében. A fergeteges sikernek köszönhetően Kínában jelenleg már az amerikai cég okostelefonjai a legkeresettebbek, még a hazai óriás, a Xiaomi készülékeit is megelőzik.

A Samsung–Apple páros mögött továbbra is kiegyenlített a verseny. A gyártók versenyében a harmadik helyre a Lenovo–Motorola kapaszkodott fel. Hiába növekedtek azonban eladásai (16,7 millióról 18,9 millióra), az 5,9 százalékos piaci részesedését nem tudta megtartani.

A sorrendben, hajszállal lemaradva követi a kínai Huawei. A legfontosabb öt gyártó között az LG a sereghajtó, a dél-koreai cég szintén eredményesen bővítette az értékesítést, 11,2 millióról 15,4 millióra.

Az okostelefonokat működtető rendszerek közül továbbra is az Android a legnépszerűbb. Az idei első negyedévben a piac 78,9 százalékát fedte le, és ez azt jelenti, hogy 265 millió készülék használta a rendszert. A második helyet magabiztosan őrzi az Apple iOS, az új eladások 17,9 százaléka, több mint 60 millió telefon futtatta ezt a rendszert.

A két nagy platform által szabadon hagyott piaci rés az idei negyedévben tovább zsugorodott, immár alig éri el a 3,23 százalékot (2012-ben még 10 százalék volt). Ennek nagy részét a Microsoft-féle Windows Phone foglalta el.