2024. április 26., péntek

Gördeszkások és BMX-őrültek hétvégéje

Az első Go SK8 Days Magyarkanizsán

Valóban üde, eredeti színfolttal gazdagodott a magyarkanizsai rendezvények sora az első ízben megtartott a Go SK8 Days gördeszka, illetve BMX verseny és extrém sport hétvégéjével. Az esemény szervezője a 2004 óta működő magyarországi Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület és annak szerbiai képviselete, amely tavaly jött létre. A Wemsical Szerbia elnöke, Vígi László elmondta, hogy a rendezvény egyik fő célja, hogy a méltatlanul háttérbe szorított extrém sportokat népszerűsítsék, és nagyobb elismerést szerezzenek számukra.

Csak el ne essek!

Csak el ne essek!

– A szervezet tavaly alakult meg, tulajdonképpen egy baráti kör összefogásából, hogy az ötleteinket szervezetként tudjuk megvalósítani, mert így könnyebb anyagi támogatáshoz jutni, akár szponzorokon, pályázatokon keresztül. Ritkaságnak számít az is, hogy például ugyanaz a szervezet – a nagyobbakon kívül, mint pl. a Vöröskereszt – két országban is működjön, ebben is látok lehetőségeket a jövőt illetően. A szervezetünknek két főrendezvénye van, a Malomfeszt és a Go SK8 Days. Úgy gondoltuk, hogy nem aprózzuk el a dolgokat, inkább legyen évente 2-3 rendezvényünk, amelyek mellé teljes mellszélességgel ki tudunk állni. A gördeszka és a BMX sem könnyebb sport, mint például a foci vagy a kosárlabda, sőt. Szerintem olimpiai sportág is lehetne belőlük, mert komoly felkészülést, technikát igényelnek. Itt nálunk a nagyobb városokban már vannak úgynevezett skateparkok, a mi terveink között is szerepel egy ilyennek a kiépítése itt, Magyarkanizsán – mondta Vígi, aki beszámolt arról, hogy a rendezvényüket több szponzor is támogatta, köztük a magyarkanizsai önkormányzat, valamint a Komunalac közvállalat is. A rendezvény érdekessége, hogy benevezési díjként a szervezők használt ruhát vagy játékszert kértek a versenyzőktől, ezeket jótékonysági akció keretében a Vöröskereszt helyi szervezetén keresztül nehéz körülmények között élő gyermekeknek, gyermekes családoknak ajánlották fel, de a hétvége folyamán szervezetektől, magánszemélyektől és cégektől is fogadták a felajánlásokat.

A rendezvényt, amely pénteken este kezdődött, a Go skateboarding day, azaz a Menj gördeszkázni! nap alkalmából szervezték meg ezen a hét végén. Torma Tibor, a Wemsical magyarországi elnöke nyitotta meg a gördeszkázás világát bemutató fotókiállítást, majd az egyesület bemutató videójának vetítésével folytatódott a rendezvény, amelynek főeseménye, a verseny és a bemutató szombaton délután zajlott a Tisza-parti sportpályán két kategóriában, ugyanis a 16 év alattiak és felettiek külön mérték össze tehetségüket. A közönség soraiban pedig nemcsak a fiatal generációk, bár túlnyomó részt ők képviseltették magukat, de idősebbeket és gyermekes családokat is lehetett látni. A gördeszkások és extrémkerékpárosok pedig ezúttal is kitettek magukért, és lenyűgöző mutatványokkal szórakoztatták a közönséget. A vidékünkön ismert Miskolczi Renátó görkorcsolyás is időnként begurult a pályára, s megajándékozta a nagyérdeműt néhány tiszteletkörrel és szaltóval.

Ezt csináljátok utánam!

Ezt csináljátok utánam!

A versenyre több mint 30 személy nevezett be, szerbiai és magyarországi versenyzők egyaránt. Kiss Tamás a magyarkanizsai gördeszkások mezőnyét erősítve gurult a flaszteron, bemutatóját a zsűri is értékelte, hiszen ő kapta a legügyesebb mutatványért járó Best Trick-díjat.

– Éppen az utolsó ugratásnál sikerült a mutatvány, így jó érzéssel zártam a versenyt. A rendezvénynek nagyon örülök, mert hiánypótló itt a környéken, és igen színvonalas, a szegedihez tudnám hasonlítani. Jelenleg a városban öt-hat gördeszkás van, a mai generáció már ebben a szellemben nő fel. Fontos, hogy legyen egy ilyen, mert érdekli a fiatalokat. A mezőny elég erős volt, hiszen voltak itt ma országos bajnokok és vb-döntősök is – mondta Kiss Tamás.

A verseny egyik szenzációja, hogy itt volt Budapestről Kun Ádám, az első magyar profi kétszeres világbajnok BMX-kerékpáros, aki – talán nem meglepő módon – innen is az első helyezéssel térhetett haza.

– Épp Szegeden voltam a barátnőmnél, amikor hallottam róla, hogy itt lesz ez a verseny, ezért is utaztam át. Ilyen versenyt még nem láttam, amelyen gördeszkások és BMX-esek együtt bemutatóznak, külön kategóriában, de mégis közös versenyen vesznek részt, és nincs rivalizálás. Nagyon jó a hangulat, családias, baráti a légkör, ezért szerintem jövőre is, ha lehet, itt leszek. Úgy alakult, hogy idén ez az első versenyem, amelyen részt veszek, eddig bemutatókra jártam, nem volt időm versenyezni, de ez nem azt jelenti, hogy felhagytam a versengéssel, sőt vannak már versenyek, amelyeken az év második felében veszek részt – mondja Ádám, aki elmeséli, hogy számára sosem a versenyek vagy a világbajnoki cím volt a fontos.

A legjobbak

A legjobbak

– Amikor elkezdtem 15 évvel ezelőtt – akkor 14 éves voltam – és annyira belemerültem, tudtam, hogy ezt akarom csinálni. Nagyon sokat gyakoroltam, de nem azért, hogy nyerjek, nem is tudtam, hogy van világbajnokság, csak egyszerűen én akartam lenni a legjobb, és az volt a célom, hogy minél tovább csinálhassam. Emellett persze tanultam is, a szakmámat tekintve szociálpedagógus vagyok – meséli Ádám, aki azért hozzáteszi, hogy a kerékpározást sem lehet örökké művelni.

– Ebből a sportból is ki lehet öregedni, kb. 35 éves korig lehet foglalkozni vele, de az is tévedés, hogy ez a 15 évesek sportja, mert legalább 10 év gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki profi legyen. Az extrémsport még mindig nem eléggé elfogadott. Az tévhit, hogy ebből nem lehet megélni, bár az is tény, hogy nekem sem magyar szponzoraim vannak. De mint mondtam, nem is azért csináltam, mert az jó, hogy egy sportruházati cégtől pólókat, tornacipőt kapok, de ettől még nem lesz jobb a technikám. Erre a sportra jellemző az is egyébként, hogy sokszor nem a leglátványosabb mutatvány a legnehezebb, korántsem könnyű műfaj. Most 29 éves vagyok, a visszavonulásig még van azért pár év előttem, de ha egyszer abbahagyom a versenyzést, utána is a BMX-es társadalom hasznos tagja akarok maradni, menedzserként például. Mint mondtam, akkor sem azért kezdtem el csinálni, hogy felkapjon a tévé, vagy a szponzorok miatt, ez csak a hozadéka volt annak, hogy egyre jobb lettem. Magamért csinálom most is, mert szeretem.  

Csoportkép a versenyzőkről

Csoportkép a versenyzőkről