2024. április 26., péntek

Fáradt lehetett az autóbusz sofőrje

Fáradt lehetett a hétfőn felborult autóbusz sofőrje, nyilatkozta kedden Vladimir Rebić, a közlekedési rendőrség főparancsnoka. Mint ismeretes, a Bubanj Potoknál történt közlekedési balesetben egy személy meghalt és több mint 60 személy megsérült, amikor a Görögországból hazafelé tartó autóbusz a Niš–Belgrád autópályán átsorolt a leállósávba, majd átszakítva a védőszalagot lesodródott az útról, további 50 méter száguldás után egy betonfalnak ütközött és felborult. A főparancsnok kiemelte, hogy az első információk és a szemtanúk vallomásai szerint a sofőr fáradtsága okozhatta a szerencsétlenséget, de mivel a jármű menetíró készüléke (tachográf) megrongálódott, ezt nem tudják alátámasztani hiteles adatokkal, de szerdán már többet fognak tudni.

– Tudni fogjuk, hogy a sofőr betartotta-e a sebességkorlátozást, és hosszabb ideig vezetett-e, mint azt az előírások megengedik. Az utazásszervező betarthatta az előírásokat, ugyanis az autóbusz megfelelő számú személyzettel rendelkezett, de minderről csak a tachográfból kinyert adatok feldolgozása után lehetünk bizonyosak – mondta Rebić.

A főparancsnok szerint a közlekedési rendőrség sokat tesz a balesetek megelőzéséért, az oktatási minisztériummal történt megegyezés szerint a diákkirándulások előtt rendőrök ellenőrzik a gépjárművet és a buszsofőrt is.

– Jelenleg 15 mobilegységük ellenőrzi az úton lévő autóbuszokat és a tehergépjárműveket, az esetek legnagyobb részében a határátkelőhelyeken és az autópályadíj-befizető pontoknál – jegyezte meg a parancsnok.

Milan Božović, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség igazgatója szerint a probléma gyökere az, hogy Szerbiában kevés a hivatásos gépjárművezető, helyettük pedig olyan „idénysofőrök” járják az utakat, akik nincsenek állandó munkaviszonyban, ezért az utazásszervező nem ismeri őket eléggé, és nem tudhatja, rájuk bízhat-e egy hosszú utat vagy sem.