2024. április 25., csütörtök

Ballagtak Zentán a bolyaisok

A matematikusok külföldön szeretnének tovább tanulni – Megszűnik a sport tagozat

Szerdán délután elballagtak a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium végzős matematika, képzőművészet és sport szakos negyedikes diákjai. A matematika szakon immár a kilencedik generációt búcsúztatták. A IV/M osztályfőnöke, Sipos Elvira (geometria, valószínűségszámítás, lineáris algebra) szerint a most végzett generáció talán az eddigi legeredményesebb az iskola nem túl hosszú történetében. A 18 tanulóból heten színkitűnővel fejezték be a négyéves képzést, és megérdemelten kapták meg a Vuk-diplomát. Korábban ilyen magas százalékban nem voltak Vuk-diplomások egyik generációban sem a könnyűnek korántsem nevezhető matematika szakon. A négy év alatt hárman iratkoztak ki az osztályból különböző okok miatt, de egy tanuló jött is, a generáció legjobbja, a csókai Csipak Levente egy év amerikai vendégdiákoskodás miatt idén végzett. A sikeres matekos generáció minden tagja külföldön látja álmai megvalósulását, a magyarországi egyetemek csábítják a tehetséges diákokat, de ahogyan az osztályfőnök fogalmazott, reméljük, hogy közülük többen végzett szakemberként majd vissza fognak térni szülőföldjükre.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium matematika szakos végzősei tanáraikkal (Fotó: Gergely Árpád)

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium matematika szakos végzősei tanáraikkal (Fotó: Gergely Árpád)

Esztelecki Péter informatikatanár, a képzőművész szakosok negyedik generációjának az osztályfőnöke (aki Radócki-Dukai Virágtól egy éve vette át az osztályt) ugyancsak elégedett a neveltjeivel. Az osztályból mindenki kapott dicsérő oklevelet az egyes tantárgyakban, illetve a különféle aktivitásokban felmutatott szorgalmáért. A képzőművészet valamelyik ága iránt fogékony diákok zöme lány, a 21 fős osztályban csak három fiú volt. Tiszta kitűnő tanuló három került ki a végzősök közül, de minden tanuló érdeklődik a művészetek valamelyik ága: a grafika, a szobrászat, a festészet vagy éppen a filmezés és a fotóművészet iránt. Az osztályfőnök elégedett a művészlelkekkel, akik nagyon sokfelé rajzanak ki a zentai középiskolából. Vannak, akik itthon, mások külföldön tanulnának tovább, van azután, aki inkább pihen egy évet a sorsformáló döntés meghozatala előtt. A generáció legjobbja Szremkó Bettina.

Tóthfaluban, a futballiskola keretében kezdett működni a gimnázium sport tagozata, és még csak a második generáció búcsúzott a héten, de ez a szak fokozatosan megszűnik, már csak egy osztály maradt, a mostani harmadikosok, hiszen már két éve nem írattak be elsősöket. A ballagók osztályfőnöke, Szép Hedvig biológia szakos tanárnő elmondta, hogy a tucatnyi fiúból és mindössze egy lányból álló osztályban olykor a sarkára kellett állnia, de szeretettel és fegyelemmel minden problémára megoldást tudtak találni. Alapjában véve komolyabb gond nem volt a többletenergiától duzzadó sportos fiúkkal, mindent meg tudtak beszélni, és eredményes volt a tanár-diák együttműködés. A generáció legjobb diákja Dékány Máté. A végzősök egy része tovább tanul, tornatanár vagy edző válhat belőlük, a gyógytornász és a menedzser szakma iránt is van érdeklődő.