2024. április 26., péntek

Magyarország belgrádi nagykövetségének sajtóközleménye az illegális migráció kapcsán

– 2012 és 2015 között Magyarországon az illegális migránsok száma megsokszorozódott: míg 2012-ben kétezren voltak, 2015. első öt hónapjában számuk meghaladta az 50 ezret. Az illegális migráció tekintetében Magyarország és Szerbia helyzete azonos. Tudniillik, ugyanazon geopolitikai helyzet áldozatai vagyunk, ezért közös erőfeszítéssel kell megoldást találnunk.

Hangsúlyozzuk, az illegális migráció csökkentése érdekében tett intézkedéseink nem hatnak ki országaink határátkelőinek működésére, ugyanis újabb határátkelők megnyitását tervezzük. Ez azt jelenti, hogy az a szerbiai állampolgár, vagy bármely más ország állampolgára, akinek érvényes utazási dokumentumai vannak, aki jó szándékú, és a törvényeket tiszteletben tartva szeretne Magyarország területére lépni, a jövőben sem fog akadályokba ütközni.

Biztosíthatjuk, az illegális migráció csökkentése érdekében tervezett lépések nincsenek semmilyen hatással arra a támogatásra, amelyet Magyarország nyújt Szerbia európai integrációs útján, és erről részletesen tájékoztatni fogjuk a szerb kormány tagjait is a július elsején esedékes budapesti közös kormányülésen – áll Magyarország belgrádi nagykövetségének szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.