2024. április 27., szombat

Városi terasz helyett tágas udvar

A tartományi pályázatnak köszönhetően 41 házaspár juthat falusi házhoz
Kézfogás a tartományi kormányfővel: a zentagunarasi Dudás Sándor, Dudás Balogh Andrea és Máté (Fotók: Dávid Csilla)

Kézfogás a tartományi kormányfővel: a zentagunarasi Dudás Sándor, Dudás Balogh Andrea és Máté (Fotók: Dávid Csilla)

A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatásügyi és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság a városból falura költöző házastársak számára vissza nem térítendő támogatások folyósításáról szóló pályázatának köszönhetően 41 fiatal házaspár 40 millió dinár értékű támogatást nyert falusi ház vásárlására. A támogatásról szóló szerződéseket dr. Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke nyújtotta át az érintett fiatal házaspároknak hétfőn a tartományi kormány épületében. Az eseményen köszöntötte az egybegyűlteket Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatásügyi és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkár, valamint Vesna Šijački, a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Intézet igazgatója is.

A királyhalmi Juhász család

A királyhalmi Juhász család

Juhász Rozália és férje, László Királyhalmáról érkeztek.
– A két gyermekünkkel eddig bérlőként éltünk a megvásárolandó házban. A pályázatról a Magyar Szóban olvastunk, akkor megkérdeztük a tulajdonost, hogy eladná-e. Nagyon örülünk a háznak, a férjem Királyhalmán nőtt fel, nekem pedig a nagyszüleim éltek a faluban, mindenképpen az otthonunknak tekintjük a falut. Mindketten Szabadkán dolgozunk, naponta utazunk – mondta a királyhalmi házaspár.

A Szuknovity család az oromhegyesi ház fényképével

A Szuknovity család az oromhegyesi ház fényképével

Az oromhegyesi Szuknovity Attila a magyarkanizsai kerámiagyárban dolgozik, és a Magyar Szóból értesült a tartomány pályázatáról. Sokáig Magyarkanizsán lakott a feleségével és a két fiával, majd két évvel ezelőtt Oromhegyesre költöztek bérlőként. Most megvásárolják a házat. Szuknovity nem érzi úgy, hogy elhagyta volna a várost. Oromhegyes egyféle központ, hiszen Zenta és Magyarkanizsa is 13 kilométerre van – nyilatkozta az új háztulajdonos.

Gedei Izabella a férjével, Kálmánnal és a kislányával Csantavérre költözik.
– Öt évig laktunk Szabadkán, majd 2 évig bérlőként a csantavéri házban. A városban a hatodik emeleten laktunk egy tömbházban. Nem olyan jó a város, ez viszont az én szülőfalum, és mindig is egy kertes házra vágytunk. Egyetemistaként élveztük a várost, de egy családnak jobb falun. A nemrég született kislányunknak kell majd a tágas udvar, nem elég egy kicsi városi terasz – mondta a fiatalasszony.

Gedei Izabella és Kálmán

Gedei Izabella és Kálmán