2024. április 27., szombat

Ferenc pápa szeme Szarajevón

„Szarajevó, Bosznia-Hercegovina, a te történelmednek, a te szenvedésednek, a te pillanataidnak a közelmúlt háborús éveiből, melyek reméljük, soha többé nem ismétlődnek meg, van szószólója a Mindenhatónál: Jézus Krisztus, az Igazságos. Általa a holtak, akik ebben a földben nyugszanak, az anyák, akik gyermekeiket siratják, az özvegyek, az árva gyermekek közbenjárnak érted Istennél. Ki más lehetne hiteles szószólója a történteknek, a szenvedéseknek? Ki tudná végigolvasni históriád ezen oldalát, Szarajevó? Ki tudná elolvasni a történeteket, balkán népe, és Európa népei?” Ezekkel a gondolatokkal kezdte boszniai látogatását II. János Pál pápa 1997. április 13-án a szarajevói reptéren, miután megcsókolta a balkáni véráztatta földet.

Ferenc pápa is a Szarajevói Nemzetközi Reptéren kezdte első bosznia-hercegovinai apostoli útját szombaton. A 30 fős pápai küldöttség és a 60 újságírót szállító Alitalia gép kilenc óra táján landolt. Az egyházfőt mons. Luigi Pezzuto, a Szentszék boszniai nunciusa, és a házigazda, Vinko Puljić, a födöráció érseke köszöntötte. A menet az Elnöki Palotához indult, ahol katonai tiszteletadás mellett az államigazgatás nevében Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović és Dragan Čović elnökségi tagok fogadták. A rövid megbeszélés után a négy vezető fehér békegalambokat engedett szabadon. Fél tízkor a pápamobil elindult a Koševo stadion irányába.

Legutóbb 65 000–70 000 ember II. János Pál 1997-es látogatásakor gyűlt össze az olimpiai stadionban. Most is népes közösségek jöttek Bosznia-Hercegovinából, Horvátországból, Szerbiából. Békében, egy közös cél érdekében: azért, hogy találkozhassanak a Szentatyával. A szervezők adatai alapján 34 000 boszniai, 23 000 horvát, 1046 szerbiai és sok nemzet fiai és leányai jelezték érkezésüket. Becslések szerint több mint 65 000 hívő volt jelen a pápai misén – nyolcszáz busz érkezett. Harminchat püspök, érsek és bíboros, csaknem 800 pap és 500 diakónus celebrálta a pápával az ünnepi misét. Az oltár egyik oldalán több mint 1000 apáca imádkozott, a másikon Bosznia történelmének eddigi legnépesebb kórusa énekelt, 1600-an. Kilencszáz sárga pólós önkéntes irányította a tömeget.

A szabadkai zarándokok pénteken este indultak Szarajevóba. Többórás buszozás és igazi boszniai vámvizsgálat után reggel hat óra körül értünk a boszniai fővárosba. A buszkonvoj rendőri kíséret mellett haladt át a városon, egészen a Koševo stadion parkolójáig. Öt órával a mise kezdete előtt még nem volt tömeg a kapuknál, így gyorsan bejutottunk. Kiválasztottuk a legjobb helyeket a D3 szektorban, szemben az oltárral, és vártuk a Szentatyát. Hamar benépesült a pálya füve és a lelátók. A hangszórókon fülbemászó melódiák szóltak. Az óriáskivetítőkön követtük a pápa programját, útját. Egyszer csak hatalmas ováció, taps és a Viva papa! felkiáltás törte meg az eseményeket. Begördült a stadionba a SCV 1 rendszámú fehér pápamobil. A pápa tett egy kört a hívek között, és köszöntött bennünket.

Ferenc pápa látogatásának mottója a feltámadt Jézus szavai voltak: Mir vama! (Béke nektek!). Homiliája is a béke köré épült. A béke Isten ajándéka, Isten terve az emberiség, a történelem és a teremtett világ számára. Ez a terv mindig szembetalálja magát az emberrel és a gonosszal. Napjainkban a béke iránti vágy és a béke elérése fegyveres konfliktusokba ütközik a világ számos pontján. Ez egyfajta harmadik világháborút szül, amit több fronton vívnak, a Földet pedig háborús klíma borítja be. Ezen a sötét felhőn szerencsére átjutnak azok a »boldogok, akik békét teremtenek« (Mt 5,9). Boldogok azok, akik mindennapi munkájukkal, életükkel békét vetnek, testvériességet ápolnak, párbeszédet kezdeményeznek. Őket fogják Isten fiainak hívni. Megteremteni a békét mindennapi küzdelmes munka eredménye lesz. Kedves Testvérek! Könyörögjünk ma az Úrhoz a Szűzanya közbenjárásával, hogy legyen egyszerű a szívünk, türelmesek legyünk, éhezzük az igazságot. Kérjük, hogy állhatatosak legyünk, hogy a béke és ne a háború megteremtésén dolgozzunk. Egyedül ez az út tehet bennünket boldoggá – zárta prédikációját.

A boszniai fővároson a hét végén érződött a béke oltalma. Szerb rendőrök őrködtek a muszlim temetőknél városszerte, fekete kendős muszlim nők szelfiztek a horvát zarándokokkal. A nap eseményeit 40 fix kamera, 20 mozgó egység és két helikopter rögzítette. A BHRT felvételeit 25 csatorna sugározta élőben. Az eseményre 150 szerkesztőség 830 újságírója akkreditált. A vajdasági magyarokat sajnos nem tudósította senki.

Hogy mi volt a nap lényege? Mindenki mást-mást jegyez majd meg erről a verőfényes szarajevói június 6-áról. De a Béke nektek! mindenki szívében pislákolni fog. Legyenek boldogok, akik békét teremtenek, és akkor – egy kedves ismerősöm szóhasználatával élve – mindenki boldog lesz ezen a vidéken.

A muszlimok, a horvátok, a szerbek, de a magyarok is.