2024. május 10., péntek

A főkonzul ajándékot adott át Zentán

Babity János ellátogatott Tisza Automotive üzembe is

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma egy igencsak modern fénymásoló gépet adományozott a zentai Thurzó Lajos-iskolának. A műszaki berendezést Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a vezetője adta át az oktatási és nevelési intézménynek. A főkonzul a külgazdasági és külügyminisztérium képviselőivel együtt látogatott Zentára. A multifunkcionális fénymásoló mellett a főkonzulátus az iskola tanulói számára számos rajz- és festőeszközt, vonalzókat és egyéb hasznos eszközt ajándékozott.

Az ajándék átadásán

Az ajándék átadásán

A külgazdasági és külügyminisztérium rendkívül nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a Vajdaságnak szánt különböző támogatásokat megszervezze – nyilatkozta Buhajla József vezetőkonzul, s hozzáfűzte, hogy így került sor a fénymásoló beszerzésére is. A vezetőkonzul szerint a felújított berendezés megfelel a korszerű elvárásoknak, s komolyabb alkatrészcsere nélkül mintegy 800 ezer másolat elkészítésére alkalmas, ezenkívül faxolásra, szkennelésre és villámpostalevelek továbbítására is felhasználható.

A magyarországi delegáció ezt követően a Tisza Automotive vállalatot is megtekintette. A küldöttség megismerkedett a cégben folyó termeléssel, s ahogyan lapunknak a főkonzul elmondta, a látogatásnak köszönhetően egy kicsit ők is át tudják tekinteni azt, hogy milyen feltételekre lenne szüksége egy magyarországi nagyvállalkozásnak, legyen szó akár a szabad, felhasználható képzett munkaerőről, az infrastruktúráról, a közlekedésről, egészen addig, hogy a községi vezetőség részéről milyen hozzáállás, illetve segítség szükséges.

Babity János kiemelte, hogy a gyártósoron való séta és a vállalat vezetőségével történt beszélgetés során megerősödött bennük, hogy melyek azok a feltételek, illetve szükségletek, amelyekben a magyar kormánynak is gondolkodnia kell, s e tapasztalatokkal felvértezve igyekeznek majd más magyar vállalkozásokat is meggyőzni arról, hogy termelési tevékenységüket vagy ennek egy részét tartományunkba helyezzék át.

A Tisza Cipő Zrt. szerbiai leányvállalata egyébként autóipari beszállítóként végzi a tevékenységét, jelenleg autóipari alkatrészeket állítanak elő. A zentai cégnek 180 állandó munkaviszonyban lévő alkalmazottja van, ezenkívül mintegy 200-an részesülnek edukációban. A vállalatban folyamatosan keresnek új munkaerőt, s a terveik alapján ez év végéig 500–600 fővel, a jövő év végéig pedig mintegy 1000 fő alkalmazásával számolnak – ecsetelte a jelen lévő újságíróknak Gladinetz András, a Tisza Cipő Zrt. topvezetője, illetve a Tisza Automotive Kft. ügyvezető igazgatója.