2024. április 27., szombat

Kölcsönös bűnügyi jogsegély Magyarország és Koszovó között

Magyarország és Koszovó kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló kétoldalú nemzetközi szerződést írt alá, amely egyebek mellett az ügyészségek együttműködését szabályozza - mondta el Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Az államtitkár és Hajredin Kuci koszovói igazságügyi miniszter írta alá a dokumentumot, amelynek rendelkezései megkönnyítik a bizonyítást, valamint szabályozzák a büntetőeljárásban keletkezett dokumentumok továbbításának, illetve a tanúmeghallgatásoknak a rendjét.

Berke Barna elmondta, hogy a tárgyalás során a koszovói tárcavezető ismertette a 2008-ban függetlenné vált balkáni állam igazságügyi rendszerét, valamint azt, hogy a Koszovó függetlenségét elismerő országokkal eddig milyen jogi-igazságügyi jellegű kapcsolatok léteztek. Elhangzott, hogy Magyarország és Koszovó között hamarosan megszületik egy kiadatási egyezmény, illetve az elítélt személyek egymás területére való átszállítását lehetővé tevő egyezmény.

Szó volt arról, hogy Magyarország milyen szerepet vállal a koszovói jogrend és igazságügyi rendszer működésében. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erőben (KFOR) 331 magyar katona teljesít szolgálatot, ami azt jelenti, hogy a magyarok képezik az egyik legnagyobb kontingenst.

Az államtitkárt Isa Mustafa koszovói miniszterelnök is fogadta, akivel egyebek mellett arról tárgyalt, hogy Magyarország milyen módon tudna támogatást biztosítani a piacgazdaság jogi intézményrendszerének kialakításában és korszerűsítésében, például a gazdasági verseny szabályozását vagy egy versenyhatóság kiépítését illetően.

Berke Barna háromnapos koszovói látogatása során megbeszéléseket folytatott a fellebbviteli főügyészség vezetőjével és az igazságszolgáltatási tanács elnökével is.