2024. április 27., szombat

Lassan, de fejlődik a biogazdálkodás

Szakmai előadások az ökológiai gazdálkodásról Magyarkanizsán

A hétvégén Magyarkanizsán tartották a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetségének (KÖSZ) 2015. évi elnökségi ülését, amelyet kerekasztal-beszélgetéssel, gazdatalálkozóval, Oromon és Tóthfaluban tett farmlátogatással, valamint palicsi és szabadkai kirándulással egészítettek ki. Bödő Kálmán, a KÖSZ szerbiai alelnöke elmondta, hogy a rendezvényre meghívták a KÖSZ-nek minden Kárpát-medencei alelnökét, valamint ottani biogazdákat, akik így megismerkedhettek a vajdasági szakembereknek a biológiai termelés területén végzett munkájával.

– Az első napon, pénteken tartottuk az elnökségi ülést, azt követően pedig kerekasztal-beszélgetést szerveztünk, amelyen részt vettek a magyarországi minisztérium, a Vajdasági Gazdaszövetség, a magyarkanizsai agrárunió és a Meta Terra képviselői. Itt megbeszéltük a problémákat, a jelenlegi helyzetet, hogyan állunk, Magyarkanizsa mi mindent tett meg eddig az ökogazdálkodás terén. Bemutattuk, hogy Magyarkanizsának már van egy olyan szakcsoportja a Meta Terra keretein belül, amely el tudja látni a teendőket egész Vajdaságot illetően. Elsősorban tanácsadásra, szakelőadások megtartására gondolok, ugyanakkor az elméletet gyakorlatban is meg tudja mutatni a Meta Terrához csatlakozott biofarmerek gazdaságaiban – mondta Bödő Kálmán.

A hétvégi rendezvény keretében a KÖSZ, a magyarkanizsai Meta Terra és a szabadkai Terras egyesület közös szervezésében szombaton a nagyközönség számára is nyitott szakmai előadásokat tartottak a magyarkanizsai Ifjúsági Otthon épületében. Az előadásokon részt vett és köszöntötte az egybegyűlteket Milivoj Vrebalov, a Tartományi Képviselőház alelnöke és Huzsvár Ervin, Magyarkanizsa község polgármester-helyettese, akik üdvözölték a biogazdálkodás fejlesztésére irányuló törekvéseket, valamint jelen volt Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági titkárság munkatársa is. A szombati konferencián

szó volt többek között az organikus termékek jelentőségéről az egészség megőrzésében, a biotermelés újdonságairól, valamint tapasztalati tudnivalókat osztottak meg a biogazdaság létrehozásával és irányításával kapcsolatban.

A szerbiai biogazdálkodás jelenlegi helyzetéről és gátló tényezőiről tartott beszámolót Bödő Kálmán, aki elmondta, hogy a biogazdálkodás terén fejlődő tendencia tapasztalható, de a szomszédos országokhoz képest nagy a lemaradás.

– Szerbiában 2011-ben kétezer hektár területet regisztráltak, amelyen biotermesztés folyt, 2012-ben háromezret, 2014 végén pedig már kilenc és fél ezret. Ennek körülbelül 30%-a egyelőre átmeneti fázisban van. Szerbiára lassú fejlődés jellemző, hozzá kell tenni, hogy a környező országok közül például Romániában négyszázezer hektárt regisztráltak, Magyarországon és Szlovéniában is jóval nagyobb területen folyik biogazdálkodás – mondta Bödő Kálmán.

Mint megtudtuk, Magyarkanizsa községben jelenleg hat regisztrált biotermelő van, a KÖSZ alelnökének véleménye szerint azonban a hazai és a külföldi piacon is van kereslet az organikus termékekre, ezért is szeretnék népszerűsíteni ezt a fajta termelést, hogy minél többen csatlakozzanak a mozgalmukhoz.