2024. március 19., kedd

Milyen szakok nyílnak Adán?

A Műszaki Iskolában 170 elsős diák kezdheti meg a tanulmányait hat szakon

Az oktatási minisztérium jóváhagyása alapján a 2015/2016-os tanévben az adai Műszaki Iskolában hat elsős osztály nyílhat meg. Ebből ötben magyar nyelven folyik majd az oktatás, egyben pedig szerb nyelven. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy a középiskolának jelenleg 375 diákja van, közülük 101 fő végzős tanuló. A következő tanévre legfeljebb 170 elsős tanuló iratkozhat be az intézményben, ahol legalább 120 iskolakezdőre számítanak a hat szakon:

– A gépészet és fémmegmunkálás szakterületen lesz gépésztechnikus–számítógépes szerkesztő szakunk, ahová 30 tanulót várunk magyar nyelven, illetve megnyílik a számítógépes vezérlés technikusa, vagyis a CNC-technikusi szak, szintén magyar nyelven 30 tanuló számára. Nyílik számjegyvezérlésű gépek marósa és esztergályosa szak, amelyre 15-15 tanulót várunk magyar nyelven. Ez hároméves képzés lesz. Az autómechanikus szak helyett az idén a számjegyvezérlésű gépek esztergályosa szakot vezettük be a piaci igényekkel összhangban – magyarázta Gilice Hilda. – Az elektrotechnika szakterületen megnyitjuk a számítógépek elektrotechnikusa szakot 30 tanuló számára magyar nyelven, valamint szerb nyelven a hálózatüzemeltető rendszergazda szakot, amelyre 20 tanulót várunk, mivel ez kísérleti tagozat. A földméréstan és építészet szakterületen egyetlen oktatási profilunk lesz, mégpedig az építésztechnikus–magasépítész szak magyar nyelven, amelyre 30 tanulót várunk. Terveztük a ruhamodellező technikus szak megnyitását, de sajnos ezt nem engedélyezte az oktatási minisztérium. Jövőre újra próbálkozunk a szak beindításával, mivel nagyon jó a gépparkunk, és a ruhamodellező technikus szak iránt lenne érdeklődés, főként a lányok részéről.

Gilice Hilda elmondta, hogy minden első osztályba iratkozó fiatalnak ajánlja az adai középiskolát, mivel oktatási profijaik által nagyon könnyen munkát találhatnak a végzett tanulók. A tanulóknak minden tárgyi és módszertani feltétel adott a színvonalas és modern oktatáshoz. Az iskola tanműhelyében CNC-eszterga és CNC-marógép található, valamint a legkorszerűbb számítógépekkel van felszerelve az intézmény.