2024. április 27., szombat
SZERBIAI TELEKOM

A napokban ismertetik a magánosítási modellt

A francia Lazard Freres SAS pénzügyi tanácsadó cég – amely elnyerte a Szerbiai Telekom privatizációbiztosának tisztségét – a napokban teszi közzé a postaforgalmi és telefonszolgáltató közvállalat eladási modelljét – jelentette be Miroslav Joksimović, a Telekom szakszervezeti elnöke.

Joksimović úgy véli, hogy a Lazard több magánosítási változatot is asztalra tesz, ezek közül a szerb kormány választja majd ki a legmegfelelőbbet.

– A kormánytagok eddigi kijelentéseiből ítélve több mint valószínű arra a változatra esik a választás, amely a legtöbb pénzt hozza az államkonyhára, a Telekom foglalkoztatottjai azonban azt szeretnék, ha a jövőben is a szerb állam kezében maradna a többségi részvénycsomag, ami egyben vétójogot is szavatol a vállalat jövőjét illető komoly döntések terén – mondta Joksimović.

Mint ismeretes, a Telekom Srbije vezetősége és a szerb kormány március végén fogadta el a francia Lazard Freres SAS pénzügy tanácsadó cég szolgáltatását a közvállalat magánosításának lebonyolítására. Akkor úgy nyilatkoztak, két hónapra lesz szükségük a munka elvégzéséhez.

A Telekom Srbije hat különálló részlegből áll. Ide tartozik a Telekom Srpske, amelyben 65 százalékos a tőkerészesedése, továbbá a montenegrói Mtel részvényeinek 83 százalékát tudja magának, és 2014-ben pedig a a Dunav Bank többségi tulajdonához is hozzájutott. Valamennyi vállalatban mintegy 13 000 személyt foglalkoztat, csupán az anyavállalatban

8600-at.

Négy évvel ezelőtt a Telekom tőkéjét 2,2 milliárd euróra becsülték, de az akkori szerb kormány „csupán „ a többségi, 51 százalékos részvénycsomagért 1,4 milliárd euróra számított. Az akkori egyetlen ajánlattevő, az osztrák Telekom legfeljebb 1,1 milliárd eurót fizetett volna.

A szerbiai Telekom tőkéje 58,1 százalékának a szerb állam a tulajdonosa, a részvények 20 százaléka azonban vállalati tőke, 14,95 százaléka a lakosságnak, 6,94 százaléka pedig a Telekom jelenlegi és egykori foglalkoztatottjainak jár.