2024. április 26., péntek

Csak Belgrádban növelik a lakásadót?

A többi nagyobb városban nem várható jelentős módosítás

Nagy port kavart a közvéleményben az a hír, hogy Belgrád bizonyos községeiben a tavalyihoz képest akár 80 százalékkal is növelték a vagyonadó, elsősorban a lakások után fizetendő adó mértékét. Az eddigi információk szerint a növekedés egyelőre 100 ezer polgárt fog érinteni, de hogy valójában mekkora lesz az adónövelés mértéke, azt csak a következő héten tudják meg pontosan az ingatlantulajdonosok, mivel az állam akkor fogja kiküldeni az idei évi adóbefizetőket – tette közzé a fővárosi sajtó.

Az önkormányzati képviseletek már a közelmúltban beszéltek arról, hogy az ingatlanadót legalább a lakosok öt százaléka számára kell növelni (ez az a kb. 100 ezer ember). Emellett az is kiderült ezeken a beszélgetéseken, hogy Szerbiában csaknem 3 millió lakás után nem is fizetik a szóban forgó illetéket. Az állam az új rendeletet azokra a lakásokra vetné ki, amelyek a Bubanj Potok, Ibarska Magistrala, Surčin–Dobanovci, Pančevački put, Dedinje és Čukarica városrészeken találhatók.

Tudvalévő, hogy az állam általában a lakás négyzetmétere alapján adóztatja meg a tulajdonosokat, de nem teljesen „helyesen”.

Kaća Lazarević, egy fővárosi ingatlanügynökség munkatársa a sajtóhoz intézett nyilatkozatában arra mutatott rá, hogy a legnagyobb probléma, hogy az állam az adót a legmagasabb lakásárakat alapul véve számolja el.

– Belgrádban ugyanazokban a zónákban 3500, de 1500 euróért is lehet lakást vásárolni, sok esetben csupán a négyzetméter egységnyi árfolyama okozza a nagy árkülönbséget. Az adó kivetésekor ezt nem veszik figyelembe az illetékesek és mindenhol a drágább díjtételt veszik alapul – mutat rá az ügynök.

A helyzet egyelőre csak a fővárosban ennyire drasztikus.

Újvidéken egyelőre nem kell tartani ilyen nagymértékű emelkedéstől, ugyanis a legújabb információk szerint a legtöbb adófizető számára csökkentik a lakásadót. Egy központban található, első zónás, 50 négyzetméteres lakás esetében ez azt jelenti, hogy a 2014-re kivetett 6800 dinár helyett 6720 dinárt kell majd fizetnie a tulajdonosnak (elsősorban az amortizációs kulcs 0,8 százalékos növekedése miatt).

Nagybecskereken és Szabadkán sem fognak gondba esni a lakosok az ingatlanadó miatt. Az észak-bácskai városban nagymértékben a tavalyi értékek maradnak érvényben, sőt az is kiderült, hogy a termőföldre kivetett adó 10 százalékkal fog csökkenni.

A legfrissebb, pár napos adatok értelmében Kragujevacon egyelőre még egyeztet az önkormányzat, Nišben azonban már döntöttek az ingatlanadóról. Mindkét végzés e hónap folyamán fog napvilágot látni.