2024. április 27., szombat

Kötelező biztosítást az épületekre!

Górcső alá kell venni az elemi csapások kockázatára irányuló biztosítások kérdéskörét, még akkor is, ha jelenleg nincs politikai akarat a kockázatvállalás kötelezővé tételére – nyilatkozta Marko Blagojević, az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda vezetője a Városok és Önkormányzatok Állandó Értekezletének (SKGO) legutóbbi találkozóján.

A szakember elmondta, hogy a biztosítás megkötése csupán egy ház falazási költségének felébe kerül. Szerinte a kockázatvállalások kötelezővé tétele nem jelentené azt, hogy az állam felszabadulna a teher alól, hiszen továbbra is segítséget nyújtana a katasztrófahelyzetekben, viszont ilyen esetekben a polgárok is könnyebben intézkedhetnének.

A tavalyi árvízkárok felszámolásával kapcsolatosan Blagojević arra is rátért, eddig összesen 60 millió euró segély érkezett, és összesen 250 házat építettek újjá. A többi felszólaló is a biztosítások megkötése mellett foglalt állást, mondván, hogy a pénzügyi konszolidáció kellős közepén felelőtlen dolog elvárni, hogy az állam maradéktalanul szanáljon minden keletkezett kárt.