2024. április 27., szombat

Honnan a víz a központ pincéiben?

Továbbra sem tudni, hogy honnan került víz a nagybecskereki múzeum, a színház, a galéria pincéibe, valamint a Vojvodina szálloda konditermébe és szaunájába. Ezek az épületek mind a város főterén vannak, ahol az utóbbi hónapokban felújítási munkálatok folynak. Egyelőre nem tudni, hogy a víz ezeknek a munkálatoknak a folyamán történt esetleges mulasztás következtében került-e a pincékbe. Az esetről hivatalos jelentés még nincs. A kár felbecslése pedig folyamatban van.
A vizet elsőként a színház pincéjében vették észre, szombaton reggel, amikor is egy bábelőadásra készültek. Azonnal értesítették az illetékeseket, és a Városi Vízművek és a tűzoltók azonnal hozzáláttak a víz kipumpálásához. Az esetről tájékoztatták a belügyi titkárságot is. Szombaton 18 óráig mintegy 600 ezer liternyi vizet távolítottak el a művelődési intézmények pincéiből. A víz szintje helyenként elérte a két métert.

A város főtere, háttérben a színház épülete (Fotó: Kecskés István)

A város főtere, háttérben a színház épülete (Fotó: Kecskés István)

Az első becslések szerint nem keletkezett nagyobb kár sem a színház, sem pedig a múzeum pincéiben, mivel azokban nem tároltak értékesebb tárgyakat. Az épületek pedig biztosítva is vannak. Egyedül a galéria raktárában keletkezhetett komolyabb kár, ahol főleg szobrászalkotásokat és kisebb számú képet őriztek. A festmények nagyobb része szerencsére az écskai kastély depójában van. Igor Dostanić, a Modern Galéria igazgatója szerint a Városi Vízművek, a tűzoltóságnak, a rendőrségnek és a képtár dolgozóinak hatékony reakciójának köszönhetően azonban náluk sem történt nagyobb kár. A festményeket és a többi műalkotást a galéria földszinti részében szárítják, az illetékes minisztériumtól és a helybeli múzeum szakembereitől kapott utasítások alapján.
Az első feltételezés szerint csakis a városi vízvezeték-hálózatból kerülhetett a víz a pincékbe. A Városi Vízművekből azonban máris cáfolták ezt a lehetőséget: közleményük szerint ugyanis dolgozóik megállapították, hogy az ő ellenőrzősük alatt levő vezetéken nem észleltek sehol sem csőrepedést. Ezek szerint tehát ők nem felelősek a történtekért, a történtek okát az említett létesítmények felső berendezéseiben kell keresni.
A történtek részleteiről az illetékesek csak az elkövetkező napokban adnak ki majd bővebb tájékoztatót. Az esetleges felelősség megállapítása pedig vizsgálat eredményétől függ. A művelődési intézményeknek, elsősorban a képtárnak (amely 2600 alkotásra visel gondot) már évek óta problémát okoz a művészeti tárgyak biztonságos tárolása és őrzése.