2024. április 27., szombat

Atombombára fáj az IÁ foga?

Lövöldözéssel tarkított nemzetközi biztonsági konferencián vitatták meg a résztvevők a szingapúri Shangri-La luxusszállodában a Dél-kínai-tengeren – szigetviták miatt több ország között – kialakult problémákat és egyéb kérdéseket. A tűzpárbaj szerencsére nem a huszonhat ország védelmi minisztériumi küldöttségének a részvételével megtartott hétvégi tanácskozáson alakult ki, hanem a szállodánál.

A rendőrök az épület közelében lelőttek egy embert, mert autójával áttörte a biztonsági kordont. Az incidensről a konferencia résztvevői, közöttük Ashton Carter amerikai védelmi miniszter, csak utólag értesültek.

Ők a napirendi pontokkal voltak elfoglalva, amelyek jó része az ázsiai térség katonai és biztonsági problémáit taglalta. Kiemelt témaként szerepelt továbbá a szélsőséges és fanatikus iszlamista mozgalmak globális térhódítása is.

Rao Inderjit Singh indiai védelmi miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) már rég megkezdte terrorcsoportok megalakítását Dél- és Délkelet-Ázsiában. A politikus bizonyosra veszi, hogy az IÁ-sejtek előbb-utóbb merényleteket hajtanak végre a térségben.

Az igazi veszélyt azonban másban látja. Szerinte sokkal nagyobb gond lehet abból, ha az IÁ, amely Szíria és Irak egy-egy részén „államot” (kalifátust) hozott létre, atomfegyver(ek)hez jut. Singh ezt reális veszélynek tartja. Úgy véli, hogy a terrorszervezet az iszlám többségű Pakisztánban szerezhet (lophat) magának nukleáris fegyvert.

Állítását a New York-i székhelyű Külkapcsolatok Tanácsának adataival támasztotta alá. A tekintélyes intézet kimutatásaiból ugyanis az derül ki, hogy jelenleg – az Indiában halálos ellenségként kezelt – Pakisztánban zajlik a legintenzívebb nukleáris fegyverkezési program. Abban az országban, amelynek a becslések szerint 120 atomrobbanófej is a birtokában lehet.

Delhi attól tart, hogy Pakisztánban nincsenek biztonságban a veszélyes tömegpusztító eszközök, sem az atombomba gyártási technológiája. Korábban erre Washington is figyelmeztetett, de Iszlámábád cáfolta ezeket a híreket.

Más forrásokból viszont az derül ki, hogy az indiai atomarzenált védő biztonsági rendszerek sem a legjobbak. Sőt, a hasadó anyagok tárolásának biztonságosságáról készített besorolásában a washingtoni NTI (Nuclear Threat Initiative) kutatócsoport Indiának a 22. helyet osztotta ki a megvizsgált 25 ország közül. Az atomfegyver előállítására is alkalmas, magasan dúsított uránt vagy plutóniumot magukénak tudó országok listáján India csak egy hellyel előzi meg Pakisztánt.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a két rivális évtizedek óta fejleszt és gyárt nukleáris fegyvereket, amelyekből eddig még egyetlen szélsőséges csoportnak sem sikerült megszereznie egyet sem.