2024. április 27., szombat

Igényes újságírással a közösségünket erősítik

A Napló egykori főszerkesztőjére emlékeztek, és kihirdették a Közegellenállás riportpályázat idei díjazottait

Szombaton délután Keszég Károlyra, a Napló 1997. május 26-án elhunyt főszerkesztőjére emlékeztek szombaton a hetilap egykori munkatársai, illetve a vajdasági magyar újságírás kiemelkedő egyéniségének a barátai és tisztelői. A hagyományos emlékmisét és koszorúzást követően a Takáts Raffael Magyar Kultúrkör székházában alkalmi ünnepség keretében kiosztották a Közegellenállás riportpályázat díjait is.

– Annak, aki úgy gondolja, hogy szeretné megmérettetni magát ezen a pályázaton, tulajdonképpen két dologra kell ügyelnie. Az egyik az, hogy megfeleljenek a riportműfaj követelményeinek, másrészt pedig az írásoknak az itt élő közösség életével, ezek problémáival, illetve örömeivel kell foglalkozniuk – nyilatkozta Tóth Lívia, a Hét Nap főszerkesztő-helyettese, a bírálóbizottság egyik tagja, és hozzáfűzte azt is, hogy az értékeléskor odafigyeltek az írások igényességére, a szerzők szókincsére, illetve arra is, hogy ne hemzsegjenek a helyesírási hibáktól.

Mindezt figyelembe véve a Tóth Lívia, Klemm József és Huszák Gábor alkotta zsűri értékelése alapján Aracsról, vidékéről és az e területen élőkről szóló Ahol megfordul az élet című riportjával különdíjat érdemelt ki a zentagunarasi Takács Rajmund, a Press-Szó internetes folyóirat állandó szerzője. A harmadik díjat a zentai Göblös Nikoletta, úgyszintén a Press-Szó állandó szerzője és az Újvidéki Rádió önkéntese érdemelte ki Az átértékelt felnőttkor című riportjával. Az Újvidéki Bölcsészeti Kar újságírás szakának harmadéves hallgatója másodszor vett részt a megmérettetésen, és riportját egy harmincas éveiben lévő, árván felnőtt lányról készítette.

– Arra próbáltam felhívni a figyelmet a vele készített írásomban, hogy mi történik egy gyermekkel, amikor kiskorában elveszíti a szüleit, és hogy mennyit is jelent valójában, ha az ember mellett ott vannak a szülei, vagy pedig éppen nincsenek mellette – nyilatkozta napilapunknak Nikoletta.

Az idei pályázat második helyezését Kókai Zsolt, a Hét Nap zentai munkatársa érdemelte ki Lazuló gyökerek című írásával. Kókai lényegében a tavalyi Közegellenállás pályázaton második helyezést elérő történetét folytatta. Napilapunknak nyilatkozva elmesélte, hogy akkor azt járta körbe, hogy mi is várhat egy olyan családra, amelyik a szülőföldjén szeretne maradni, és még bevállalják a harmadik gyermeket is, attól függetlenül, hogy csak az egyik szülő van állandó munkaviszonyban.

– Figyeltük az itt maradásra buzdító hangzatos politikai ígéreteket. Az idei munkámban pedig, miután a harmadik baba is megszületett – megpróbáltuk a család tapasztalatain keresztül bemutatni mennyi valóság van politikusaink hangzatos szavaiban. Még pénzért sem volt a beígért vakcina. A családbarát díjat nyert önkormányzat egyes munkatársainak elfelejtettek szólni, hogy talán nem így kellene viszonyulni a várandós kismamákhoz. Ha a munkatársuk hibázik, talán ildomos lenne bevallani és helyrehozni a hibákat, nem pedig a pár napos csecsemő édesanyját idegesíteni! Senki nem néz utána, hogy az ígért támogatás megérkezik-e rendben, vagy egyáltalán van-e? Az, hogy hozunk pár törvényt az asztal mellett, nem jelenti azt, hogy rossz, de meg kellene nézni, hogy valóban segít-e a családoknak. Mert lehet díjazni és kitüntetni bármit és bárkit, de még mindig anyuka és apuka kell a meg- és ittmaradáshoz – ecsetelte a pályázat második helyezettje.

Az idei Közegellenállás riportpályázat első díját a kúlai Cvetanović Márta nyerte Ideje van a születésnek c. írásával. Az általános iskolában dolgozó tanárnő ezidáig háromszor vett részt a pályázaton, és mind a háromszor nyertes volt.

Riportjai írásakor mindig igyekszik olyan témát találni, amely társadalmunk legégetőbb kérdéseit feszegeti – mesélte, és elmondta azt is, hogy az idei díjnyertes riportját egy magyarkanizsai nagycsaládról készítette.

– Varga Nagy Kornéliát már régebbről ismertem, most eljutottam hozzájuk, és megtapasztaltam, hogy miképpen lehetséges szép körülmények között, örömmel nevelni a gyerekeket – mesélte Márta, majd megjegyezte, hogy többnyire a diákjai munkáit olvassa, de időnként ő is rászánja magát az írásra.

A megemlékezés és a díjkiosztás alkalmából megrendezett kultúrműsor keretében S. Belec Anikó zentai képzőművész, rajztanárnő és környezetvédelmi aktivista alkotásait bemutató kiállítást is megcsodálhatták a jelenlévők.

A rendezvényen jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Keszég Károly, a nagyon korán elhunyt újságíró egy nehéz időszaknak a jelképévé, példaképévé vált, akire most nemcsak példaként kell visszatekinteni, hanem követendő hagyományát is meg kell őrizni. Az MNT elnöke kiemelte azt is, hogy a riport, mint újságírói műfaj azért is jelentős számunkra, mivel egyrészt ennek a közösségnek a lelkületét, az egyéni gondolatát tudja megragadni, másrészt pedig egy olyan képet ad rólunk, amely az utókor számára is érdekes és izgalmas lehet.

– Amikor a fiatalok megmérettetik magukat, akkor úgy gondolom, hogy az újságírás fontosságát is hangsúlyozom, másrészt pedig, ami úgyszintén nagyon fontos, az, hogy hogyan tudjuk még színvonalasabban, még igényesebb újságírással, rádiózással, televíziózással a közösségünket erősíteni – nyilatkozta Hajnal Jenő.