2024. április 26., péntek

Ledöfte a kardhal a halászt

Meghalt az a hawaii halászt, aki szigonnyal kifogott egy kardhalat a vízből, ám az állat hosszú, éles felső állkapcsával a férfit mellbe szúrta.

A halász Honokohau kikötőjének vizében látta meg a majdnem két méter hosszú kardhalat, azonnal a vízbe ugrott, hogy kifogja - közölték helyi illetékesek.

Szemtanúk elbeszélése szerint sikerült is szigonyával megfogni a halat, ám az éles, kardalakú felső állkapcsával a halász mellébe szúrt. A szemtanúk húzták ki az alélt férfit a vízből, és újraélesztést hajtottak végre addig, amíg a mentők meg nem érkeztek. A kórházban nyilvánították a halászt halottnak - közölte a helyi természetvédelmi hivatal közleményben.

Nem nevezték meg a halászt, de a helyi televízió azonosította őt. A 47 éves férfi sógornője a televíziónak elmondta, hogy az illető "egy nagyon kemény pali volt. Annyira, hogy mindenki, az egész kikötő félt tőle. Ugyanakkor azok, akik jól ismerték őt, nem féltek tőle, mert tudták, hogy nagy szíve van".

A természetvédelmi szakemberek szerint a kardhal teste több mint kilencven centi hosszú volt, csakúgy mint kardszerű felső állkapcsa.

A kardhal minden meleg és mérsékelt övei meleg tengerben előfordul, magányosan élő hal, a víz felszínén úszik. Több méter hosszúra is megnőhet, testtömege akár több száz kilogrammot is elérheti.