2024. április 26., péntek

Több ezren tüntettek a Maduro-kormány ellen Venezuelában

Több ezren tüntettek szombaton Venezuela-szerte Nicolás Maduro elnök kormánya ellen, a bebörtönzött ellenzékiek szabadon bocsátását is követelve.

Ez volt a legnagyobb kormányellenes megmozdulás az országban a tavalyi, halálos áldozatokat is követelő tiltakozáshullám óta.
A tüntetéseket a börtönben lévő ellenzéki vezető, Leopoldo López felhívására hívták össze. Őt a tavalyi tiltakozássorozat vezetéséért ítélték el, arra hivatkozva, hogy az erőszakba fulladt tüntetések több tucat halálos áldozatot követeltek, céljuk pedig a kormány eltávolítása volt törvényellenes módszerekkel.

López néhány napja éhségsztrájkot folytat, és felesége, Lilian Tintori szombaton a tüntetőknek azt mondta, addig nem szándékozik abbahagyni, amíg követeléseiket nem teljesítik.

A követelések közül a szónokok az új parlamenti választások kitűzését, a politikai foglyok szabadon engedését és a cenzúra megszüntetését emelték ki.

Csatlakozott López akciójához egy másik bebörtönzött, az ellenzéki tüntetések egyik központjának számító San Cristóbal volt polgármestere, Daniel Ceballos is. Az ő felesége, Patricia Ceballos is jelen volt a szombati megmozduláson, és beszédében az ellenzék és a sajtószabadság tiszteletben tartását követelte a kormánytól. Jelenleg Patricia Ceballos San Cristóbal polgármestere.