2024. április 27., szombat

Mozdulj rá!

Tornaórák egy fittebb közösségért

Újfalu helyi közösségben immár két éve minden kedden és csütörtökön tornaórát tartanak, amellyel elsősorban az idősebbeket célozzák meg, de természetesen a fiatalokat is szívesen látják, hogy egy kicsit megmozgassák őket, javítva egészségi állapotukon, közérzetükön. A tornaórák programját Ubori László, a helyi közösség közgyűlésének elnöke, egykori olimpikon és atlétaedző állította össze, s ő az, aki az órákat is levezeti, így a gyakorlatok megfelelnek a tagok erőnlétének, egészségi állapotának.

– A helyi közösségünkben egyáltalán nem volt ilyen jellegű aktivitás, ebből jött az ötlet, hogy indítsunk egy tornacsoportot Mozdulj rá! név alatt, és ennek immár két éve. Az elején talán heten vagy nyolcan kezdtük el, mára azonban a csoport huszonöt-harminc főt számlál, persze néhányan mindig hiányoznak, de összességében nézve mindig legalább húszan vagy még többen vagyunk. A helyi közösség vett szivacsokat is, kezdetben elfértünk a Gáj utcai épületben, tavaly télen azonban ott rendezték be a Melegedőt a hajléktalanok részére, így kiszorultunk, és új helyet kellett találnunk. Fehérvári Magdolna, a Széchenyi István Általános Iskola akkori igazgatónője volt olyan kedves, hogy beengedett bennünket az iskola tornatermébe, és mivel a teremhasználatért nem kell fizetnünk, így a tornaórák is teljesen ingyenesek maradtak, és ez az új iskolavezetőség alatt sem változott, amiért nagyon hálásak vagyunk – mondta az edző.

Túlnyomórészt idősebb hölgyek járnak, s igen kitartóak, többen közülük hosszú hónapok óta, sőt van, aki a kezdetek óta rendszeresen eljön a két nyelven folyó edzésekre. A csoport legidősebb tagja Edit néni, akik már hetvenéves, és a célja, hogy annyira formába hozza magát, hogy a spárgát is képes legyen megcsinálni. A tagok nemcsak a helyi közösség területéről érkeznek, hanem a környékről is, vagyis a Sétaerdő, Zorka, Peščara helyi közösségekből is jönnek, s mivel sokan már korábbról ismerik egymást, így az edzések barátságos, felszabadult légkörben telnek.

– Néha-néha eljön egy-két férfi is, de főleg nők járnak a tornára, ez valahogy ilyen csajos dolog – mondja Szabó Eszter nyugalmazott tanárnő, aki tavaly tavasszal csatlakozott a csoporthoz. – A műtétem után hívtak, hogy kapcsolódjak be én is, mert talán jót fog tenni a torna. Olyannyira jót tett, hogy még a fülzsibbadásom is elmúlt, ami a sebészem szerint a rendszeres torna miatt van, úgyhogy mindenképpen nagyon hasznos volt, és természetesen a jövőben is jövök, hiszen nagyon jól esik egy kicsit mozogni, kimozdulni otthonról, meg ismerősök, barátok között lenni, hiszen itt sokan már korábbról is ismertük egymást, s ezek a kapcsolatok csak tovább mélyültek.

Ubori Ibolya úgyszintén nyugdíjas tanárnőként már a kezdetek óta részt vesz a tornaórákon, hiszen a férje a csoport edzője. Mint elmondta, neki személy szerint nagyon jól esik a mozgás, mivel régebben is járt rekreatív tornára.

– A helyi közösségünkben nagyon sok idős személy él, akiknek nem volt lehetőségük hol megmozgatni magukat, márpedig idős korban is nagyon fontos a testmozgás, hiszen az izmok lemerevednek. Így aztán az edzésterv is olyan, hogy nyaktól lefelé minden részünket, izmot és ízületet átmozgatunk, és erősítjük is az izmokat, amitől jobban is érezzük magunkat, a tartásunk is javul, könnyebben mozgunk a hétköznapokban. Ezenkívül nem csak tornázunk, hanem például mi is megünnepeltük a Mikulást, a húsvétot, a csoport kétéves jubileuma alkalmából hoztunk bodzaszörpöt, azzal koccintottunk, de beszélgetünk, törődünk egymással, barátkozunk is, s ettől jó itt lenni – jelentette ki Ibolya.

A tornaóra híre szájról szájra terjed, és mindig megjelennek új arcok is. A csoport edzője még hozzátette, számára az a legmeglepőbb, hogy a többség kitartó, és legtöbben valóban rendszeresen járnak, s csak nagyon ritkán hagynak ki egy-egy órát valamilyen kötelezettség vagy betegség miatt, illetve főleg hölgyek járnak, és csak néha kísérik el őket a férjeik. Habár a csoportjuk máris igen nagy, mindenképpen szívesen látnak további tornázni vágyó hölgyeket és urakat, idősebbeket és fiatalabbakat, nemcsak Újfalu helyi közösség területéről, hanem máshonnan is, így akinek kedve van egy kicsit átmozgatni magát, erősíteni az izmait, előzetes bejelentkezés nélkül is bekapcsolódhat a csoportba, ehhez elegendő kedden vagy csütörtökön este háromnegyed hétkor megjelennie az iskola tornatermében, és csupán a tornafelszerelését kell magával hoznia.