2024. április 27., szombat

Átlagon felüli búzatermés várható

Óbecsén a hektáronkénti 7 tonnás termést is elérheti az idei hozam

Óbecse község területén az idén közel 9000 hektáron terem búza. Tavaly mind a rágcsálókkal, mind a betegségekkel harcot vívtak a termelők. Kovács Nándor minden évben száz holdon vet kalászost, és kizárólag hazai nemesítők búzafajtáit használja.
– Én egyelőre nagyon megvagyok elégedve. Aki meg tudta őrizni a nedvességet és biztosította a szükséges agrotechnikát, annak nem fáj jelen pillanatban a feje. Ezidáig küszködtünk a csapadékkal, a szemesedés előtt nagyon szükség van rá – mondja.

A vetésszerkezet az elmúlt években a búza rovására alakult, ugyanis az ipari növények, a kukorica, a cukorrépa volt a fontosabb a termelőknek. A föld minősége miatt azonban nagyon fontos a búza vetése is. A termelésszervezéssel foglalkozó Agrocentrum tulajdonosa, Gortva Imre szerint mostanában e téren változás tapasztalható.

– A búza minősítésével megjelent egy újabb, igényes piac, amely méltányolni tudja a jó minőségű búzát, ennek eredményeképpen az egységenkénti területen megvalósított jövedelem a búzán 10–15 százalékkal megemelkedett. A nagyobb összbevételhez és a gazdáknak a búza iránti érdeklődésének növekedéséhez a genetikailag jó minőséget biztosító új fajták is hozzájárultak. Ezeknek a fajtáknak köszönhetően jó minőségű későbbi készterméket, lisztet kaphatunk. Az ilyen ún. javított minőségű búzafajtából bő a választék, a hazaiak mellett behozataliakból is lehet választani – tudtuk meg Gortva Imrétől.

Az óbecsei termelők az idén nem tapasztalnak a búzán a tavalyihoz hasonló, kártékony gombafertőzést, és a korábbi hatalmas rágcsálóinvázió is elmaradt. A gazdák egyelőre nem szívesen nyilatkoznak arról, hogy milyen hozamra számítanak, Gortva Imre szerint viszont a búza jelenlegi állapotából ítélve átlagon felüli hozammal lehet kalkulálni. Az ő becslése szerint jó minőségű búzafajtával és megfelelő technológiával 6,5-7 tonna búzatermés várható hektáronként.