2024. március 28., csütörtök

„A pünkösdnek jeles napján…”

Alkalmi szabadtéri rendezvény a topolyai Nefelejcs kézimunka-egyesület szervezésében

Az esős időjárás miatt a május 23-ára meghirdetett, a topolyai Nefelejcs kézimunka-egyesület által a topolyai tájház közegében harmadízben szervezendő, pünkösd előtt tisztelgő alkalmi rendezvény ezúttal május 26-án, a délutáni órákban került megrendezésre a tervezett helyszínen.

A pünkösdi rendezvény megnyitójának perceiben (Fotó: Szabó Anikó)

A pünkösdi rendezvény megnyitójának perceiben (Fotó: Szabó Anikó)

Sajnos az időjárás ezúttal sem volt a legkedvezőbb a szabadtéren megvalósuló esemény lebonyolításához, azonban az egyházi év egyik legfőbb ünnepéhez kötődő keresztény elemekről és számos, a pünkösdhöz kötődő népszokásról ezúttal mégis megemlékezett az érdeklődő közösség. A rendezvényen Paul Szikora Erzsébet, a szervező egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, mindenekelőtt ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes atyát, aki az egyházunk, hitünk mozgóünnepei közé tartozó pünkösdről, a szentlélek eljövetele ünnepének vallási vetületéről szólt. Az egyházi méltóság mellett Paul Szikora a topolyai önkormányzat művelődéssel és civil kérdésekkel megbízott tanácsosát, Kisimre Szerda Annát is külön köszöntötte.

,,A pünkösdnek jeles napján, Szentlélek Isten küldötte, erősíteni híveket, az apostolokat./ Melyet Krisztus ígért vala, egykor a tanítványinak, midőn menvén Mennyországba, mindenek láttára..”, hangzott el azon pünkösdi tematikájú dalcsokor bevezetőjében, amelyet az esemény megnyitója keretében a Kodály Zoltán MMK Kisimre Szerda Anna által vezetett kilenctagú Szélszirom leánykórusa adott elő. A fiatal lányok előadását követően a Nikola Tesla Általános Iskola másodikosa, Kokrehel Ágnes szavalata tette meghittebbé az ünnepi összejövetelt. Paul Szikora Erzsébet jóvoltából több népszokás is idéződött szóban, majd elsősorban a jelenlévő gyermekrésztvevők jóvoltából később a gyakorlatban is.

– Napjainkban is él a szokás, hogy pünkösdkor az ablakokba, kerítésre bodzavirágot, bodzaágakat, pünkösdi rózsát tesznek, hogy a villám ne csapjon a házba. Nyugat-Magyarországon a török basázás volt elterjedve, amikor is egy kisfiúnak szalmával kitömték a nadrágját, házról házra járt, pálcával veregették, majd tojást és pénzt kapott érte. Mi például a programunk keretében átvettük, abba beépítettük a középkor óta ismert szamaragolási vagy lovaglási verseny szokását. Az idei évi egyik versenyszám a pónilovagláshoz kötődik majd, de egyéb ügyességi versenyszámok is lesznek a rendezvény alkalmával, amelyek végül a pünkösdi király megválasztásához járulnak hozzá – hangzott el a Nefelejcs vezetője tolmácsolásában.

A pünkösdi királyi korona 2015-ben a topolyai Bencsik Attila fejére került, mellé a trónra pünkösdi királynő személyében „választottja”, Pásti Viola került. Az ügyességi versenyszámok ezúttal napraforgóból való kukoricaszemek válogatásából, tojásvivésből és karikadobálásból álló programsorból tevődtek össze. A rendezvényre ellátogatott a Csáki Lajos Általános Iskola 3. c és d osztálya, osztálytanítóik társaságában, akik körében szintén nagy népszerűségnek örvendett a pónilovaglás lehetősége.