2024. április 26., péntek

A Balkáni kém japánul

Június 2-án, este nyolc órától a zentai művelődési ház színháztermében a japán A la place színházi társulat Dušan Kovačević Balkáni kém című kultikus drámáját tekinthetik meg díjmentesen, japán nyelven és szerb feliratozással.

A Japan Tobacco International multinacionális vállalat és a Japán Császárság Nagykövetségének együttműködése által bemutatott színdarabban megtekinthetjük, hogy egy távol-keleti nép miképpen is értelmezi a közvetlenül a balkáni népekre jellemező témákat, illetve történeteket.

– Az alkotás számos lokális elemet tartalmaz, de miután elolvastam könyvet, azonnal tisztában volt azzal, hogy Japánban is érdemes bemutatni – nyilatkozta Tsuyoshi Sugiyama, a színdarab rendezője, s hozzáfűzte, hogy ugyan igyekezett megőrizni az alkotás eredeti balkáni hangulatát, de ezzel párhuzamosan igyekezett hozzáigazítani a japán életstílushoz is. Elmondása szerint a darabban továbbra is jelen van Kovačević iróniája és szellemessége, s a drámát pedig Tennessee Williams stílusában fejezi be. Tsuyoshi alkotását egyébként tavaly novemberben mutatták be Tokióban. A színdarab szerbiai bemutatója a belgrádi Zvezdara színházban lesz, majd pedig Zentán kívül Újvidéken, Šabacon és Užicén is bemutatják.