2024. április 26., péntek

Véget vetni a magánosítási kálváriának!

Köztársasági parlamenti eljárásba került a kormány privatizációstörvény-módosítási javaslata

Majdnem két évtizedes folyamat végére teszünk pontot az alábbi törvénybeli változtatásokkal – fogalmazott tegnap Željko Sertić gazdasági miniszter a Köztársasági Képviselőházban a kormány által megfogalmazott privatizációstörvény-módosítás beterjesztésekor.

– Több száz olyan állami cég található az országban, amelyek magánosítása katasztrofális következményekkel járt. A felvásárlók csupán „megkopasztották” ezeket a vállalatokat, majd visszadobták őket az államnak. A módosítások elfogadásával megoldhatóvá válik ez a privatizációs probléma, amely egyre égetőbb társadalmunk számára. A jól ismert, 526 magánosítás előtt álló cég kálváriáját gyorsan és hatékonyan kell megoldani, hiszen jelenlegi állapotukban csak nagyon kevesen lesznek képesek lépést tartani a konkurenciával. Idejétmúlt berendezésekkel dolgoznak, sok esetben megfelelő szakemberek nélkül, akik időközben másutt keresték a boldogulásukat – magyarázta a tárcavezető, aki arra is rámutatott, hogy egyes cégek nagyobb adósságot halmoztak fel, mint amennyi össztőkével bírnak.

– Az elmúlt öt évben egyetlen céget sem sikerült magánosítani, fennmaradásuk segítése pedig milliárdokba került az államnak. A kormány nem kíván több pénzt adni ezeknek a vállalatoknak, csak azért, hogy azok továbbra is halmozzák adósságaikat. Ha teljes erőbedobással kezdetüket veszik a magánosítási folyamatok, az illetékeseknek csődeljárásokkal kell szembenézniük, sőt, letartóztatások sem elképzelhetetlenek. Ahhoz azonban, hogy mindez megkezdődjön, a kormánynak szüksége van a parlament támogatására. Emellett a módosítás elfogadásával október végéig 40 stratégiailag fontos vállalat kapna védelmet, rájuk később szintúgy – a kínálkozó lehetőségekhez mérten – magánosítás, likvidálás, csődeljárás várna. Minderre már a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is áldását adta. Végül, mint gazdasági miniszter, kezeskedem arról, hogy nem lesznek olyan privatizációs kísérletek, amikor egy iparmágnás csupán a haszonvágytól vezérelve rátenyerel egy vállalatra, majd a profit lefölözése után hagyja tönkremenni – fejezte be a gazdasági miniszter.